Шрифт:

Треньорът на Иванов: Медалът беше близо, но съдията го отдалечи

Треньорът на Иванов: Медалът беше близо, но съдията го отдалечи
Борис Воденичаров
11-03-2014 20:14 | Яна Касова

Борис Воденичаров работи с Георги Иванов от есента на 2012 г. От тогава до днес Иванов направи пет поправки на националния рекорд, три от които бяха тази зима, класира се осми на световното първенство в Москва през лятото, а само преди дни спечели пето място на шампионата на планетата в зала. Воденичаров даде малко повече подробности за участието на състезателя си на първенството в Сопот, където Георги тласна 21.02 м.

- Г-н Воденичаров, близо или далеч ли беше медалът в Сопот?
- Медалът беше близо, но съдията, който беше на попадението, направи всичко възможно да отдалечи медала в първия момент, в който имаше тази възможност. Мисля, че съвсем реално даде на Майевски поне 5-6 см още в четвъртия опит, което за съжаление, беше опитът веднага, след като Георги тласна 21.02 м. Това до голяма степен намали шансовете ни за медал (Майевски получи 21.04 м и измести Иванов от третото място, малко по-късно Томаш Уолш ги измести и двамата с 21.26 м). Самият Георги, чисто като психология и като настройка, в момента трудно би могъл да направи два толкова силни опита в едно състезание.

- На това ли се дължи и разликата в опитите като постижения?
- Финалите в зала са от осем човека и независимо дали ще стартираш състезанието с три фаула, пак ще правиш шест опита. А ние гонехме максимален резултат още от първия опит. Георги за това и направи първия си опит на такава скорост, че фаулът му беше повече от три метра. Тактическото указание от моя страна, а и неговата настройка, беше да се направят шест абсолютно максимални опита, на пълен риск. И със задача да успее да закачи само един. При нас се брои най-силният опит, а не средноаритметично от всички. Така че бяхме длъжни да рискуваме на максимум. След като финалът е от осем човека и всички правят по шест опита.

- Квалификация и финал в един ден – тренирахте ли на такъв режим?
- Оттренирахме го в последните две седмици. Явно се оказа достатъчно. Но това оказа влияние на част от другите атлети. Херман Лауро, аржентинецът, сутринта тласка много свежо и много хубаво в квалификацията и за мен беше изненада, че вечерта не успя да покаже реалните си възможности. След състезанието имах възможност да говоря с него и той сподели, че следобед от кръста надолу не е усещал нищо и затова е тласнал само 20.50 м. Но мисля, че по-голямо влияние за нас оказа това, че, благодарение на Българска федерация по лека атлетика, успяхме да отидем почти една седмица по-рано в Сопот и така можахме да направим две тренировки на сектор, който нямаме възможност да тренираме по време на подготовката си в България. И до някаква степен се адаптирахме към специфичната настилка в сектора. Тук е моментът да благодаря и на цялостната помощ, която Българска федерация по лека атлетика ни оказват. И наистина това заминаване една седмица по-рано за световното първенство, явно и както се вижда оказа своето положително влияние.

- Бяхте до сектора и в квалификациите на Радослава Мавродиева. Какво не се получи при нея, че остана на метър под личното си постижение през сезона?
- Част от зимната ни подготовка протече в Сливен, където се подготвя и Радослава. Но не съм имал възможност да присъствам на голяма част от тренировъчните й занимания. Тя беше и почти месец на подготовка в Истанбул, така че нямам представа на какво ниво е била. Не мога да изразявам мнение за състезател, който не е мой. Тя тласка с техника, която рядко е използвана в тази дисциплина. Надявам се до някаква степен да съм успял да й помогна по време на квалификацията. Но от друга страна беше много висок и резултатът за влизане във финала. С 18.20 м влезе последното момиче в осмицата. А пък и когато още на загрявката си на ниво видимо по-ниско от десетина състезателки , чисто психологически влияе и на самото състезание. Радослава дори и да беше постигнала личния си рекорд за сезона в състезанието, пак щеше да остане на метър от финала, което е голяма разлика.

- Георги открива сезона на открито само след няколко дни. Какво да очакваме от него по време на Европейската купа по зимни хвърляния в неделя?
- На Гала вечерята след световното в Сопот, както го наричат на полски „файнъл банкет” (смее се), бяхме на една маса с Марко Фортес – най-добрия състезател на Португалия в гюлето, който между другото също има 21.02 м, но на открито. Той каза, че в Лейрия – там, където ще бъде Европейската купа, са направили чисто нов стадион за хвърляния и секторът е бетонен. Тази настилка за нас е най-добрият вариант, защото се подготтвяме предимно на такава. При всички положения бетонният сектор ще ни пасне повече. Не знам тази седмица как ще се развие тренировъчния процес. За наша изненада в София вали сняг, а пък ние имаме предвидени две тренировки на открито. Но може пък и ако Георги не тласка една-две тренировки, да му се дотласка повече в неделя и да има по-голям хъс за победа. Иначе всички добри европейци в дисциплината ще бъдат в Лейрия. Само Давид Щорл няма да бъде. Той се разсърди още след онзи опит на 22.05 м на Уайтинг в Сопот (смее се). Двамата си размениха няколко „шамарчета” в първи, втори, трети опи и явно Щорл виждаше същия сценарий, като в Москва, където той направи много силен резултат в петия си опит и Уайтинг не можа да отговори. Човек с реални възможности да тласка всеки опит над 22 м, не можа да бъде съборен този път. И германчето се разсърди. Няма да ни липсва изобщо.  


Тагове: СП зала 2014, Георги Иванов, Гюле
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени