Шрифт:

Рязък завой в света на леката атлетика

Рязък завой в света на леката атлетика
Снимка: Getty Images
07-04-2018 15:44 | Яна Касова

Съвсем скоро леката атлетика няма да бъде същата. От Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) ще направи една от най-големите промени в последните две десетилетия.

 

От есента влзиза сила нова ранкинг система, която ще се използва и за квалификационен механизъм за световни първенства. Още следващото първенство на планетата – това в Доха през есента на 2019 г. ще направи дебют.

 

Световната класация ще се базира на точки, като стойността им ще се определя от постижение, класирането и ранга на състезнаието. За системата ще се взимат най-добрите пет резултати на атлета, регистрирани в последната година. Мястото на всеки атлет в ранглистата ще се определя от събраните точки.

 

„Първа стъпка във фундаментални промени в леката атлетика”, описаха от ИААФ новата система. Реформите „ще помогнат на атлетите и феновете да участват и следват спортът, който обичат”.

 

В края на 2017 г. ИААФ сключи договор с „Елит Лимитид” за изграждане и поддържане на новата база данни с резултати и статистика. Фирмата поддържаше статистическия сайт All-athletics.com, който спря да функционира през февруари. В официално съобщение беше обявено, че данните в най-скоро време ще бъдат прехвърлени на сайта на ИААФ. От All-athletics.com няколко години изготвяха собствена ранглиста, чийто стълб също беше резултатът и ранга на съответното състезание.

 

„Световната класация на ИААФ ще води и ще оформя глобалната състезателна система, включително определянето на участниците в световни първенства и Олимпийски игри. За първи път в историята на спорта атлетите, медиите и феновете, ще имат ясно разбиране на йерархията на състезанията – от националните, през регионалните, до глобалните. Това ще им позволи по време на дългия сезон да следват логичния път към връхната точка в атлетиката”, заяви президентът на ИААФ лорд Себастиян Коу.

 

Досегашната система за участие на световни първенства и Олимпийски игри, която изискваше покриване на предварително определен резултат за норматив, постигнат в срок от 10 месеца преди шампионата, отпада.

 

Механизмът 

 

Предимството на новата система е това, че ще дава по-мащабен поглед върху представянето на спортиста. Рано покрити нормативи често даваха право на атлетите да участват на голямото първенство вече не в най-добрата си спортна форма.

 

Но спортистите от ранга на българските представители ще усетят по-скоро негативи от реформата.

 

Точките, които ще носят мястото в ранглистата ще бъдат определяни като се вземе средния брой точки от „Рейтинга от представянето” от петте най-силни резултата на дадения атлет за годината или 18 месеца назад (взависимост от дисциплината). „Рейтингът от представянето” на всяко постижение е сбор от „Точки за резултат” и „Точки за място”. 

 

Резултатът получава точки според Сравнителната таблица на ИААФ (от Божидар Спириев). Вятърът обаче също носи бонус или пък се отнемат точки, ако постижението е с по-силен попътен вятър. Така например, измерване с вятър от 0 м/сек до +2.0 м/сек няма да има отношение към точките, но пък всеки полъх от 1.0 м/сек отгоре в гърба отнема по 6 точки (0.5 м/сек = 3 точки). Насрещният вятър носи бонус точки на същия принцип –1 м/сек =+6 точки, -2 м/сек = +12 точки (разпределението на точките е 0.6 точки за всеки 0.1 м/сек (т.е. +0.5 м/сек = -3 точки).

 

„Точки за място” са другата голяма група, която има отношение към ранглистата. Всички състезания по планетата са разпределени в десет групи. Класиране до осмо място (с изключение на най-ниските две групи – Е до шеста позиия, а при F - до трета) носи различен брой точки. Най-голям принос към ранглистата ще носят Олимпийските игри и световните първенства. Те са в група OW, като точки тук се печелят до 12 място. DF е следващата група в йерархията и тя включва само двата финала на Диамантената лига. В GW са световните първенства в зала и крос-кънтри, Континенталната купа и турнирите от Диамантената лига, GL обединява веригата от турнирите на ИААФ за хвърляне на чук и континенталните първенства. След това са състезанията ряазпределени в групи от А до F. Националнте първенства са в група B, а тези в зала – в D. За ориентир първо място в група OW носи 350 точки, а в В – 100 точки, а победа на европейското отборно първенство, 2-ра лига (група D) е 40 точки.

 

Групите, които носят най-големи точки изискват специална покана или участие на най-висок ранг първенство. В тях предимно стартират най-елитните атлети на планетата. В поледнитени години българите, които получават право на участие в най-комерсиални вериги са Ивет Лалова, Мирела Демирева и Габриела Петрова. Сами може да добиете представа каква голяма разлика ще имат в ранглистата атлети с участия в Диамантена лига с тези, които постигат постиженията си на национално първенство, например, та макар и с по-добри измерени резултати.

 

Ето една сметка. Ако например Лалова запише 10.90 сек на 100 м на състезание с попътен вятър до +2.0 м/сек, то тя ще има 1222 „Точки за резултат” според таблицата на ИААФ. Ако тя е първа с това постижение на шампионата на България, то тя ще има 100 точки за място или 1322 точки за „Рейтинга от представянето”, класиращи я в Топ 10 в все още неофициалната ранглиста на 100 м за жени (официална ще бъде през есента).  100 точки за място се отреждат и на осмата позиция на турнир от Диамантената лига и на шестата на европейско първенство. Но ако Лалова победи с 10.90 сек на турнир в България, то тя ще вземе само 15 точки за състезание от група F. И така „Рейтингът от представянето” ще бъде 1237 точки или място извън Топ 15 в неофициалната ранглиста за момента. Или по друг начин казано, българските атлети могат да бъдат изпреварвани в ранглистата от свои съперници с много по-посредствени постижения, но постигнати на по-предна категория състезание. И отново правим уточнението, че крайният точков резултат за ранглистата е средният резултат от точките на „Рейтинга от представянето” на петте най-добри постижения за годината на дадения атлет.

 

Детайлите на световната ранглиста, включително точковата система за всяко състезание, което ще има отношение към класацията, както и всички подробности за допускане за участие в световните първенства и Олимпийските игри, вече са изготвени, но до есента ще бъде подложена на разискване от всички представители на атлетическото семейство. Системата със сигурност обаче ще бъде в сила за шампионата на планетата в Доха догодина и за Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

 

---


Тагове: ИААФ, Нормативи, СП 2019
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени