Шрифт:

За малко трети – Иванов чака премия за бронз

За малко трети – Иванов чака премия за бронз
10-03-2014 18:01 | Яна Касова

Ще получи ли Георги Иванов държавна премия за трето вместо за пето място в света?

Логиката би трябвало да е такава, след като министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева удови финансовия бонус на Александра Жекова от Зимните олимпийски игри. Така Сани вместо обявените предварително 50 000 лв. за пето място получи 100 000 лв., при отредени 140 000 лв. за трето и 60 000 лв. за четвърто.

„Гледах състезанието на Александра Жекова по телевизията и страшно много се вълнувах през цялото време. Тя заслужаваше бронзовия медал и той й принадлежеше, но остана без него заради некомпетентната италианка, която я събори. За мен Александра Жекова си е бронзова медалистка и затова тя получава и премия като за такова олимпийско отличие“, обоснова се Георгиева през миналия месец.

Правилата са за това да се спазват. Но когато веднъж направиш изключения от приетите норми, защо да не направиш и в следващия път.

А Георги Иванов също беше на трето място до средата на финалното състезание в тласкането на гюле на световното първенство по лека атлетика в зала в Сопот (Пол) в петък. Но в крайното класиране се нареди пети. Аналогичен случай с този на Сани в Сочи. И тя до средата на дистанцията си беше трета, а в крайното класиране е пета.

Жекова падна след бутане от италианска съперничка в спорт, в който паданията и сблъсъците са нещо съвсем естествено.

За Георги можем да кажем, че беше изпреварен с 2 см при съмнителен опит на Томаш Майевски (б.а. остана съмнението дали съдиите не дадоха 4-5 см аванс на представителя на домакините), а пък Томаш Уолш (НЗЛ) не е влизал в сметките изобщо за финал. За нас спокойно може Иванов да си е трети. Следвайки разсъжденията на първата жена в спорта на България.

Сега да очакваме ли, че Георги Иванов ще получи вместо полагащите му се 11 200 лв. двойна премия от 22 400 лв. или пък поне такава като за трето място – 16 100 лв. (по Инструкцията за награждаване на спортисти с парични средства от Министерството на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2014 година).

Спортът си е точна наука. Резултатите са резултати, класиранията – класирания. Рядко се променят. Но когато направиш изключение от правилата, и то го прави един министър, трябва да се помисли какво ще трябва да се направи при следващия аналогичен случай. Май е редно пак да се нарушат правилата. Защо за едни да може, а за други не?

Г-жо министър, знаете ли, че Митко Ценов пресече пръв финалната линия на 3000 м стипълчейз на европейското първенство за младежи до 23 г. през лятото. Декласираха го за минимално пристъпване извън пистата. Това не се отрази на огромното му предимство, защото Ценов беше 50 м пред подгласника си. Но го декласираха и не беше награден със златен медал. Но за нас Митко си остава най-добрият в Европа. На него защо не му дадохте премия за европейски шампион? И знаете ли, че Ивет Лалова спечели турнир от Диамантената лига през 2013 г. Защо я забравихте и не й дадохте премия, както дадохте на Цветана Пиронкова и Григор Димитров, когато те триумфираха на турнири от сериите съответно WTA и АTP. Знаете ли, че тези турнири са от втори ранг в тениса, а Диамантената лига в леката атлетика е първи ранг. А всъщност Георги Иванов стана шампион на турнир от втория ранг в леката атлетика – казва се IAAF Challenge. 

Всеки спортист заслужава да получава възнаграждения за труда си. Колкото повече, толкова по-добре. Но когато, г-жо министър, давате на едни, не забравяйте, че няколко пъти в годината и други български спортисти имат успехи по света.

Мотото „Разделяй и владей” не е спортсменско. 


Тагове: СП зала 2014, Георги Иванов, Ивет Лалова, Митко Ценов, Мариана Георгиева, ММС
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени