Шрифт:

Изчезващите дисциплини

Изчезващите дисциплини
Катя Иванова стана шампионка на 60 м с пр. в конкуренция на още две хърделистки.
21-02-2013 10:47 | Яна Касова

Рекордът е български, но препятствията не предизвикват интерес у атлетки и треньори у нас вече няколко години. Титлите в дисциплините 100 м с пр. и 60 м с пр. при дамите се решават само с едно бягане, т.е. от 4-5 състезателки. Преди дни на държавното първенство в Добрич всички стартирали получиха медали. Това беше рекорд по-най малко участници в дисциплината.

И докато гледката не беше чак толкова изненадваща на база изчезналите подборни бягания от последните сезони, сега проблем лъсна в мъжките препятствия. Само четирима атлети застанаха на старт във финалното бягане на 60  мс пр. в зала „Добротица”. И полуфиналите в хърделите бяха факт само заради това, че бяха записани за участие още трима спортисти за участие, което автоматично да доведе до две бягания за най-добрия ни състезател Мартин Арнаудов.

Многобоят при жените също е от дисциплините в криза. Поне се провежда, защото през лятото на 2011 г. нямахме шампионка в седмобоя. Заявената само една участничка обрече състезанието в дисциплината и то изобщо не се състоя. В Добрич многобойките бяха три.

Овчарският скок се развива на три места у нас – Пловдив, Бургас и София. Логично е това географско ограничение да води и до ограничен брой участници.

Всички тези дисциплини имат малко по-широк обхват на участници при възрастовите групи при подрастващите. Проблемът, който изниква при мъже и жени, се корени в това, че треньорите почти с нищо не могат да задържат състезателите си на стадиона след завършване на училище. И резонно се оголват изискващите по-специални условия за подготовка дисциплини.

Решението... едва ли вече има.


Тагове: Добрич 2013
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени