Шрифт:

Да, Болт, ще те наричаме легенда

Да, Болт, ще те наричаме легенда
10-08-2012 13:24 | Яна Касова

„Да, вече можете да ме наричате легенда.”
Юсейн Болт пристигна в Лондон, за да защити олимпийските си титли на 100 и 200 м. И го направи.

Юсейн Болт сигурно не е смятал броят на отсечките, които е навъртял по време на тренировка през четирите години между Игрите в Пекин и Лондон. Но по света през това преброихме колко пари той спечели, колко последователи натрупа във Facebook и Twitter, колко жени бяха в прегръдките му, колко катастрофи направи и колко загуби претърпя. Последното го сметнахме най-добре, защото бройката е най-малка – 3.

Тази година Болт беше победен от приятеля си Йохан Блейк и на 100 м, и на 200 м в рамките на три дни. Юсейн се затвори с треньора си и за един месец направи чудо – направи разлика на Йохан с 0.12 сек във финалите на 100 и 200 м в Лондон. В спринта такава разлика се кове с години, а не за месец. Това беше чист маркетингов трик – на онзи гений, който прозря през 2002 г., че хилавият юношески шампион на 200 м може да стане легенда.

Невероятен талант, съчетан с ямайската треньорска школа, ямайския манталитет, артистичност и упоритост. Маркетинговият гений съчета всичко това и превърна Болт в легенда. Оказа се, че това е правилният подход в спорта  в наши дни – да правиш шоу докато побеждаваш, да флиртуваш с феновете си и разбира се, да побеждаваш.

Шампионите в леката атлетика са много, постиженията им са невероятни – само от Игрите в Лондон – Феликс Санчес стана отново първи след 8 години, вдъхновен от смъртта на баба си, Майевски, Дибаба, Шпотакова – защитават титлите си, Дейвид Рудиша направи поправка на световния рекорд.

Но Болт е легендата, защото нечий гений успя да го направи разпознаваем за хората извън спорта. По целия свят. Позата на Болт се направи от гребни лодки в Лондон, на футболни терени, прави се по улиците, продава се в магазините.

А всъщност Болт не е един позьор. Той е атлет, който тренира сериозно за победите си на пистата. Той прави ускоренията си на стадиона преди старт, толкова сериозно и съсредоточено, колкото и съперниците му. Той просто знае, че когато камерата застане пред него, той трябва да покаже поредния трик, който е подготвил. Но той е толкова талантлив, че може да си позволи да се усмихва и при команда „по местата”. Но той е легенда.

Всяко дете в Ямайка иска да се превърне в Юсейн Болт и времето между победите на атлета на 100 и 200 м малчуганите на острова са прекарали в спринтове из прашните улици. Запъхтени са изгледали финала на 200 м и още по-въодушевени са излезли да се учат да правят лицеви опори. Показа им ги Болт по телевизора. И едва ли олимпийският шампион на 100 м от Ямайка през 2020 г. ще се оплаче от мизерните условия за подготовка в Ямайка. Не, той ще бъде единият, който се е преборил сред конкуренцията на хилядите, които снощи са се научили да правят лицеви опори. Защото условията не са чак толкова важни. В Ямайка нямат асфалт, в родния град на Болт няма течаща вода. Но в същото време на студентско състезание, на което не участва нито един национален състезател, финалът на 100 м се затваря под 10.10 сек. Трябва конкуренция, сериозна, и мотивация. Трябва най-вече държавна организация на детско-юношеския спорт.    

А неизвестният за мен маркетингов гений направи услуга на спорта по целия свят. Щом в малка България, в която някои смятат, че Ямайка е държава от Африка, 4-годишните деца се радват за победата на Болт, а други питат родителите си, излизайки на стадион за детско състезание „тати, синът на Болт ще участва ли”, неизвестният маркетингов гений е свършил най-важната работа. Да вдъхнови целия свят да следва мечтите си.

А какво всъщност е легенда? - Предание за нещо невероятно.

Да, Болт, ще те наричаме легенда.


Тагове: Лондон 2015 2012, Юсейн Болт, 100 м, 200 м
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени