Шрифт:

Малкият атлетически кръг чертае проблемите на спорта

Малкият атлетически кръг чертае проблемите на спорта
Дънекова е приятната изненада в отбора ни.
02-08-2012 18:33 | Яна Касова

Осем лекоатлети ще представят България на Олимпийските игри в Лондон. Бройката е точно наполовина в сравнение с отбора ни преди четири години в Пекин. И това изобщо не е учудващо. При положение, че и цялата делегация на страната ни е от 63 спортисти – най-малката от половин век насам.

Ивет Лалова и Ваня Стамболова са имената, които се свързват с успехите ни в последните години на стадиона. Те ще бъдат натоварени и с очакванията на атлетическата общност и сега. Попадане във финално бягане за двете атлетки в Лондон ще бъде повече от подвиг. Основната конкуренция в спринта на 100 и 200 м за Лалова и на 400 м с пр. за Стамболова идва отвъд океана, откъдето се очакват силни постижения с оглед на това, че атлетите от САЩ и Ямайка почти не участват на състезания в Европа това лято. Водещите спринтьорки в света само загатнаха, че подготовката им е на прав път с представянето си на националните първенства.

Ивет спечели европейското злато на 100 м в края на юни и може да се каже, че от тук нататък сезонът за нея трябва да бъде приятна емоция след добре свършена работа. Място сред най-бързите в британската столица би сложило още малко разкош във вече успешното й лято. Ако Ивет е готова за национален рекорд (10.77 сек на 100 м), може и да се обърка в олимпийските медали.

Задачата за Стамболова този път изглежда малко по-сложна. Травма не й позволи да участва на европейското първенство в Хелзинки и варненката трябва да търси добро представяне в Лондон. Освен олимпийската шампионка Мелани Уокър, съотборничките й от Ямайка, както и световната шампиона Лашинда Димъс (САЩ), Ваня ще срещне винаги коравите рускини между препятствията. На първенството на Европа блеснаха и чехкините. Този път обаче не всичко е в ръцете на Стамболова и треньорът й Георги Димитров. Ако се разчиташе на тях двамата – за всеки е известно, че щяха да се преследват медалите. В момента присъства и факторът медицина или до колко е успяла атлетката ни да се възстанови и нарушила ли е прекалено много подготовката си.

Силвия Дънекова (3000 м стипълчейз), Венелина Венева (скок височина), Андриана Бънова (троен скок), Радослава Мавродиева (гюле), Виктор Нинов (скок височина) и Георги Иванов (гюле) са останалите атлети в групата ни за Лондон. Всички те заслужиха място в делегацията с добри представяния на стадионите в последната година. Дънекова е приятната изненада в състава. Тя се доближи до националния рекорд в стипълчейза, след като свали близо 30 сек от личния си рекорд (9:42.72 сек).

Конкуренцията в леката атлетика е смазваща, тъй като този спорт се развива в над 200 държави. В малка България в момента може само да се надяваме атлетите ни да подобрят личните си постижения и тогава при добро стечение на обстоятелствата биха имали минимален шанс за финали.

Камерният състав за Лондон 2012 гарантира намаляване и на атлетическите редици в България през есента. Изгубените олимпийски надежди или вече изпълнената цел за докосване до олимпизма ще сложи край на кариерата на не един или двама от атлетите ни. Колкото и нормален цикъл да е това, толкова и се отварят и нови проблеми. Защото всяко окачване на шпайкове от български атлет, не гарантира, че негов наследник ще обуе спортните обувки.

И въпросът „Колко камерен състав ще изпрати България в Рио де Жанейро през 2016 г?” е повече от актуален. В Рио вероятно ще подобрим отрицателния си рекорд от 63 спортисти, но за да не стои това на дневен ред и през 2020 г. държавата трябва да обърне внимание на тенденцията още от сега. Ако организираният спорт не стане ежедневие на учениците в най-кратки срокове, Българският олимпийски комитет може да изпрати на Игрите през 2024 г. само председателят и чистачката си.


Тагове: Лондон 2015 2012
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени