Шрифт:

Топ-атлети призоваха за запазването на Олимпийския стадион в Лондон за Царицата

Топ-атлети призоваха за запазването на Олимпийския стадион в Лондон за Царицата
13-05-2022 11:04

Световната шампионка на 200 метра Дина Ашър-Смит  призова атлетиката в Обединеното кралство да не се отказва от достъпа си до стадиона в Лондон, настоявайки, че е жизненоважно спортът да запази база в столицата.

 

Миналата седмица Telegraph Sport разкри, че ръководният орган на атлетиката е започнал предварителни дискусии за изплащане на £10-15 милиона, за да спре провеждането на състезания всяко лято в центъра на стадиона, на който се проведоха Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Това ще проправи пътя за лекоатлетическата писта да бъде премахната и стадионът да се превърне във футболно игрище на пълен работен ден.

 

При всяко отдалечаване от Лондон Бирмингам ще си осигури статута на дом на британската лека атлетика, като следващата седмица местният стадион ще бъде домакин на първата среща на Диамантената лига след ремонт на стойност 72 милиона паунда преди Игрите на Британската общност това лято.

 

Но Ашър-Смит, която спечели медали на Олимпийските игри през 2012 г. и беше медалистка с щафетата от Световното първенство в Лондон през 2017 г., казва, че реконструкцията на стадиона в Бирмингам не трябва да означава загуба на единственото елитно място за лека атлетика в Лондон.

 

“Имаме наистина хубав нов стадион в Бирмингам, който ще имам късмета да изпробвам следващата седмица. Много съм развълнувана заради Игрите на Британската общност.

 

Но винаги мисля, че Лондон е центърът на спорта в Обединеното кралство и би било невероятно да има база и наистина да използваме Лондонския стадион, особено тъй като това е Олимпийският стадион и е мястото, където се провеждат юбилейните игри (Лондонския етап на Диамантената лига). Всички други големи спортове имат база в Лондон”, каза Ашър-Смит пред изданието.

 

Джесика Енис-Хил по-рано каза пред Telegraph Sport, че би било “огромен срам“, ако атлетиката няма достъп до сцената на нейната радост от Олимпиадата през 2012 г., добавяйки, че “толкова много енергия е вложена в това да има наследство за атлетика и да се запази дом в Лондон за спорт”.

 

Източник: Sportal.bg

 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени