Шрифт:

Рекорден брой бегачи стартират на Варненския маратон

Рекорден брой бегачи стартират на Варненския маратон
05-05-2022 15:36

Рекорден брой участници ще стартират тази неделя във Варненския лекоатлетически маратон. В седмото издание на надпреварата организаторите имат за приоритет да стимулират българското участие и това доведе до небивал интерес към бяганията. С основна заслуга за провеждането му е Община Варна, която не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития, колоритен пролетен спортен празник в морската столица.

До този момент са се записали над 750 атлети, a много от заявките са от чуждестранни бегачи, сред които от Англия, Германия и Румъния.


Стартът и тази година е точно в 9:30 часа, по традиция от площад "Независимост" пред Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10,5 километра. След старта маршрутът преминава по централната пешеходна зона, навлиза от главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морския хоризонт. От няколко години трасето е сертифицирано и отговаря на изискванията на Международната атлетическа федерация.

Рекордният брой желаещи да стартират наложи организаторите да осигурят допълнителни стартови номера. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратона на 21 км и по-кратката на 10,5 км, което е предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите  клубове и бегачески организации от цялата страна. Надпреварата ще се излъчи на живо по БНТ 3.


Награждаванията се очакват от 11:00 до 11:20 часа за 10 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени в 12:30 часа. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42,195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред "ветераните" над 45 години.


Маратон Варна продължава тази неделя веригата от атлетически състезания в седмата година от инициативата под мотото "Бягането като начин на живот". Учреден през 2016 година, проектът за няколко сезона бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 3 април, следвана от състезанието във Варна на 8 май и традиционния финал в София на 9 октомври.


Онлайн заявките за участие в морската столица вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация в четвъртък и петък – подробности, последни новини, детайлно трасе, начин за участие в Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/

 

---


Тагове: Маратон, Варна
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени