Шрифт:

Алисън Филикс ще бяга само още един сезон

Алисън Филикс ще бяга само още един сезон
14-04-2022 10:13

Най-успешната атлетка в историята на Олимпийските игри Алисън Филикс (САЩ) ще бяга само още един сезон, а именно предстоящия летен.

 

Филикс е на 36 г. и в кариерата си има 11 медала от Олимпийски игри, седем от които златни. 18 са отличията й от световни първенства, като 13 пъти е шампионка на планетата.

 

„Като малка ми казваха „Пилешките крака“ и дори в най-смелите си мечти не вярвах, че мога да постигна такава кариера, сподели Филикс в профилите си в социалните мрежи. - Безкрайно съм благодарна на този спорт, който промени живота ми. Дадох всичко от себе, за да бягам добре и не съм сигурна дали мога да дам още. Искам да кажа довиждане и да благодаря на спорта и хората, които ми помагаха с това което мога най-добре – едно последно бягане. Този сезон няма да се състезавам срещу времето, а ще го направя за удоволствие. Надявам се да споделим заедно един момент, един спомен и благодарност към Вас. Този сезон бягам за жените. Ще бягам за по-добро бъдеще за дъщеря ми. Бягам за теб. Предстоят още по тази тема, така че следете, но ще споделя поредица от съобщения, които се надявам да направят света по-добър за жените.”

 

През олимпийската си кариера Алисън спечели четири златни медала на 4х400 м, два на 4х100 м и един на 200 м, в жестока конкуренция на карибските спринтьорки, африканки, европейки, а много често и с българката Ивет Лалова-Колио.

 

През ноември 2018 Филикс роди дъщеричка Камрин, а по-малко от година по-късно спечели два златни медала на световното първенство в Доха 2019 на щафетите 4х100 м и 4х400 м, и стана най-титулованата атлетка в историята и на световните шампионати на открито.

 

Филикс имаше конфликт с основния си спонсор „Найки“, след като компанията за спортна екипировка реши да намали със 70% финансирането й, след като тя забременя. По-късно „Найки“ отмениха решението си и отново се върнаха към първоначалния договор за спонсорство. От тогава атлетката започна битка в подкрепа на жените в спорта и техните права. Тя създаде и собствена спортна марка, и с шпайковете Saysh тя стана олимпийска шампионка на 4х400 м в Токио 2020 и спечели бронз в индивидуалните 400 м на последните си Игри.

 

 

---


Тагове: Алисън Филикс, 400 м, 4х400 м, САЩ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени