Шрифт:

Българка стана шампионка на Канада в петобоя

Българка стана шампионка на Канада в петобоя
31-03-2022 16:03

Калина Донати-Стоянов стана шампионка на Канада в петобоя в зала за жени до 18 години. Първенството се проведе в Сейнт Джон, а Калина, чийто баща е българин, триумфира с общ сбор от 2706 точки. В отделните дисциплини тя записа едно първо и четири втори места.

Въпреки че бе най-бърза на 60 метра с препятствия (9.95 секунди), златният медал Калина спечели с гюлето (9.45 метра), изпреварвайки подгласничката си в крайното класиране с 10 точки. Интересно е, че момичето за пръв път пробва тласкане на гюле през лятото на 2021 година, когато семейството си идва в Балчик за три седмици. Подготвя я Андриaн Андреев, треньор на националния ни рекордьор по хвърляне на чук Валентин Андреев.

Иначе Калина Донати-Стоянов е родена в Понтоаз, предградие на Париж (Фр) и произхожда от спортно семейство. Баща й Димитър е бивш волейболист. Завършил е спортното училище в Добрич, а от 1992 до 1997 година играе в отбора на Добруджа. От 10 години се занимава с триатлон като аматьор. Майката, която е родом от Монреал, пък е бивша националка на Канада по хандбал.


Калина от малка е закърмена със спорт. От 3-ата до 10-ата си годишнина тя тренира гимнастика, но още и тенис, и плуване. Започва с леката атлетика, когато е на 9. През 2017 година семейството се мести в Монреал и треньорът на отбора на предградието Лашин, в който записват Калина, вижда в нея потенциал да се развие в петобоя и седмобоя. Канадският шампионат всъщност е нейният дебют в петобоя.


В момента Калина е ученичка в 11 клас във френска гимназия в Монреал. Участва и в баскетболния отбор на училището, с който през 2020 стават регионални шампиони. Вече трета поредна година Калина е “Атлет на годината” на училището си. Тя умело съчетава ученето и тренировките по лека атлетика и баскетбол, но все още не е избрала в кой от двата спорта иска да се развива в бъдеще.

 

Калина има по-малка сестра Андреа, която се занимава с плуване. Всяка година цялото семейство участва в кроса на предградието, в което живее, като през 2021-ва Андреа става първа до 14 години на 2 км, а кака й печели в същата дисциплина, но във възрастовата група над 14 г.


След 10 дни Калина ще участва в регионалния шампионат по лека атлетика на Квебек, като петобоят не е в програмата на състезанието.

 

Източник: sportal.bg

 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени