Шрифт:

Антоанета Костадинова спечели първи медал за България от Токио 2020

Антоанета Костадинова спечели първи медал за България от Токио 2020
Снимки: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
25-07-2021 08:33

България има своя първи медал от Олимпийските игри в Токио! Донесе го състезателката ни по спортна стрелба Антоанета Костадинова, която спечели сребро в дисциплината 10 м въздушен пистолет.

 

Българката преодоля квалификациите с шести резултат, а във финала водеше до последния изстрел, но беше изпреварена от представителката на РОК Виталина Бацарашкина. Рускинята събра общ сбор от 240.3 точки, което е олимпийски рекорд, и заслужи златния медал.

 

Костадинова остана на 0.9 точки след нея, а трета се нареди китайката Рансин Дзян с 218.0 точки.

 

За Антоанета Костадинова това е първи медал в третото й участие на Олимпийски игри. 35-годишната състезателка от Търговище има осмо място от Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. и девето от Игрите в Лондон през 2012 г.

 

Българката стреля много стабилно в цялото състезание. Тя направи най-добрите си изстрели в квалификациите в последната серия и това я изкачи до шестата позиция.

 

За съжаление, другата ни представителка в дисциплината - Мария Гроздева, не успя да се класира за финала. Двукратната олимпийска шампионка зае 43-о място, а след надпреварата потвърди официално, че Игрите в Токио ще са последното състезание в славната й кариера.

 

Костадинова е третата българка с медал от Олимпийски игри в стрелбата с пистолет. Другите две са Мария Гроздева и Даниела Йоргова. Освен това, Антоанета донесе първо отличие за страната ни в спортната стрелба от 17 години. 

 

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени