Шрифт:

И Италия може да е без знаме и химн в Токио

И Италия може да е без знаме и химн в Токио
08-01-2021 11:45

Италия може да стане втората държава след Русия, на която МОК ще забрани да използва националните си символи по време на Олимпийските игри в Токио 2020. За разлика от Руската федерация, която беше санкционирана заради системно нарушаване на световните антидопингови правила, италианските спортисти може да останат без своето и знаме и химн заради потенциална държавна намеса в работата на местния олимпийски комитет (CONI).

 

За това алармира президентът на CONI Джовани Малаго, който пред радио РАИ заяви, че рискът за това е "много висок". Причината е приетият нов спортен закон в страната, който ограничава ролята на олимпийския комитет в италианския спорт. От МОК са изразили тревога, че някои от текстовете в него позволяват намесата на правителствените институции в работата на CONI - нещо, което противоречи на Олимпийската харта.

 

Според Малаго МОК ще обсъди възможните санкции на следващото заседание на изпълнителното бюро, насрочено за 27 януари. Миналия септември президентът на олимпийското движение Томас Бах обяви, че организацията е "много притеснена за ситуацията и функционирането на CONI". Наскоро Малаго проведе среща с министър-председателя на Италия Джузепе Конте, на която призова правителството "да намери решение на спора".

 

„Рискът да отидем в Токио без химн и знаме е много висок, заяви шефът на италианския олимпийски комитет. - Никой не иска наказания, ще бъде ужасно. Надяваме се тези, които имат честта и отговорността да намерят решение, поне да удържат на думата си, защото вече всички са наясно с опасността."

 

В края на 2018 г. италианският парламент прие закон, чрез който създаде правителствена организация за разпределяне на финансирането сред националните спортни федерации в страната. Новата структура, наречена "Спорт и здраве" (Sport e Salute), редуцира ролята на CONI единствено до подготовка на спортистите за участие на Олимпийски игри.

 

През ноември спортният министър на Италия Винченцо Спадафора адресира писмо до МОК, в което увери организацията, че CONI все още има "своята автономия". Това обаче не успокои ръководителите на олимпийското движение, които още през 2019 г. - само два месеца след като Милано и Кортина д`Ампецо бяха избрани за домакини на зимните игри през 2026 г., изпратиха заплашително писмо за възможни санкции, ако не бъдат направени драстични промени в закона.

 

sega.bg

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

МОК окуражава, но не задължава олимпийците да се ваксинират

26.02.2021

МОК започва диалог с Бризбън за домакинството на Олимпиада 2032

25.02.2021

Американец подобри световния рекорд на 60 м с пр.

24.02.2021

Руските атлети пропускат европейското в зала

24.02.2021

Значението на усмивката по време на тренировка

23.02.2021

Никерк се мести да тренира в САЩ

22.02.2021

Пълни резултати от Балканиадата за мъже и жени

20.02.2021

Руските спортисти ще се състезават под името РОК в Токио

20.02.2021

УАДА без възражения към васините срещу COVID-19

20.02.2021


Последни новини Най-четени