Шрифт:

Заговориха за приоритетно ваксиниране на спортисти

Заговориха за приоритетно ваксиниране на спортисти
07-01-2021 13:22

Приоритетно ваксиниране на елитните спортисти срещу COVID-19 по целия свят е "най-реалистичният вариант" да се гарантира, че Oлимпийските игри в Токио ще се проведат. Това заяви дългогодишният член на МОК Ричард Паунд и така стана първият представител на олимпийското движение, който индиректно призна, че съществува възможност XXXII Летни игри да бъдат отменени.

 

Олимпийските и параолимпийските игри в японската столица трябваше да се състоят миналото лято, но заради глобалната пандемия от коронавирус бяха отложени с една година. Новите дати, за които са насрочени, са съответно 23 юли-8 август и 24 август-5 септември 2021 г.

 

По-малко от 200 дни преди церемонията по откриване на Токио 2020 обаче здравната криза изглежда само се задълбочава, особено след откриването на новия щам на вируса, за който се смята, че е до 70% по-заразен. Япония е една от страните, в която мутацията беше засечена, и в момента правителството е на прага да обяви ново извънредно положение. Вчера държавната информационна агенция "Киодо" съобщи за рекордните в страната 6004 нови случая в рамките на денонощие.

 

Все пак от МОК се надяват, че разработването на различни ваксини срещу COVID-19 ще позволи на домакините да организират олимпиадата. За разлика от САЩ и ЕС обаче, Япония все още не е одобрила прилагания в Северна Америка и Европа продукт на "Пфайзер" и "Бионтех" и не е започнала масова ваксинация на населението.

 

Според Паунд потенциалното приоритизиране на спортистите в процеса на ваксиниране не би трябвало да предизвика обществено недоволство.

 

"В Канада имаме 300 или 400 елитни спортисти. Ако пренасочим 300-400 ваксини от няколко милиона, за да може страната ни да се представи на най-големия спортен форум, не смятам, че това ще доведе до някакви гневни реакции. Това е решение, което всяка държава трябва да вземе за себе си. Вероятно ще има хора, които ще твърдят, че така спортистите пререждат опашката. Но мисля, че това е най-реалистичният начин да организираме Олимпиадата", заяви 78-годишният канадец пред "Скай Нюз".

 

В края на миналата година президентът на МОК Томас Бах окуражи спортистите да се ваксинират срещу коронавируса, но подчерта, че това няма да е задължително условие за участие в Токио. Също така германецът разкри, че олимпийското движение води разговори с производителите, но беше категоричен, че организацията ще изчака реда си след хората в значително по-голяма нужда.

 

"От самото начало искаме да е ясно, че пръв приоритет са лекарите, сестрите и всички, които се грижат за живота ни по време на пандемията. Това са хората, които трябва да бъдат ваксинирани най-напред", заяви Бах при посещението си на Олимпийския стадион в Токио през ноември.

 

sega.bg

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020, Коронавирус
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

МОК окуражава, но не задължава олимпийците да се ваксинират

26.02.2021

МОК започва диалог с Бризбън за домакинството на Олимпиада 2032

25.02.2021

Американец подобри световния рекорд на 60 м с пр.

24.02.2021

Руските атлети пропускат европейското в зала

24.02.2021

Значението на усмивката по време на тренировка

23.02.2021

Никерк се мести да тренира в САЩ

22.02.2021

Пълни резултати от Балканиадата за мъже и жени

20.02.2021


Последни новини Най-четени