Шрифт:

Брейкът влезе в олимпийската програма

Брейкът влезе в олимпийската програма
09-12-2020 09:41

Състезателна разновидност на брейка вече част от олимпийската програма. Танцът беше приет официално в програмата на Летните олимпийски игри за Париж 2024, съобщи МОК. За събитието след четири години бяха потвърдени и скейтборд, скално катерене и сърф, които вече ще са направили своя дебют в Токио догодина.

 

Новината идва, придружена от отговор "не", който са получили спортове като билярд и снукър, шахмат, както и паркур - все по-популярен, с елементи от спортната гимнастика, но в уличен стил, който вече развиваме и у нас.

 

Легендата Йордан Йовчев е основният двигател на новата дисциплина в България, а всеобщото мнение по света бе, че МОК ще приеме паркура в програмата на Игрите за 2024-а. Вместо това там влиза брейк денс, атрактивният танц, превърнал се в част от ърбън културата на големите градове.

 

Отпадането на снукъра и шахмата също е сравнително неочаквано - това са спортове с огромна популярност, големи звезди в тях като Рони О`Съливан и Магнус Карлсен, но очевидно не достатъчно глобално значими според МОК. От програмата за Париж 2024 отпаднаха също карате и бейзбол/софтбол.

 

---


Тагове: ОИ 2024
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени