Шрифт:

В Япония са амбицирани да проведат безопасна Олимпиада в Токио

 В Япония са амбицирани да проведат безопасна Олимпиада в Токио
27-10-2020 14:00

Японският премиер Йошихиде Суга възнамерява обезателно да проведе олимпийските и параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 година като символ на победата на човечеството над коронавируса. Той заяви това днес в първата си програмна реч в парламента.

 

"Изпълнен съм с решителност да проведа олимпийските и параолимпийските игри в Токио следващото лято като символ на победата на човечеството над коронавируса. Ще направим всичко възможно да организираме тези състезания безопасно", каза Суга.

 

Премиерът заяви, че от края на юни броят на заразените с коронавирус в Япония е започнал да намалява. "Но сега тази тенденция спря и ситуацията остава непредсказуема. Ще работим за предотвратяване на бързото разпространение на инфекцията", добави той.

 

В същото време премиерът обеща да предприеме мерки за съживяване на социалния и икономическия живот в страната. "До първата половина на следващата година ще осигурим необходимото количество ваксини за цялото население, като се уверим, че ваксината е надеждна и ефективна. Ваксинациите ще бъдат безплатни. Приоритет ще имат възрастните хора, пациентите с хронични заболявания и медицинският персонал", заяви японският премиер.

 

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година. Заради пандемията от Ковид-19 най-голямото спортно събитие в света беше отложено с една година и сега трябва да се състои от 23 юли до 8 август 2021-а. По-рано беше съобщено, че японското правителство ще задължи участниците в олимпиадата да преминат тест за коронавирус при пристигането си в Япония, както и преди да напуснат страната в края на игрите. Ако спортистите, пристигащи от чужбина, имат сертификат за отрицателен тест за коронавирус, ще им бъде позволено да не се подлагат на двуседмична карантина.

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени