Шрифт:

Нови мерки – състезанията остават, но без публика

Нови мерки – състезанията остават, но без публика
09-07-2020 15:19

Всички спортни събития в България ще се провеждат без публика от утре, 10 юли. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като издаде нова заповед заради усложнената епидемична обстановка в страната.

 

Това означава, че новите ограничения влизат в сила още за националния шампионат за момичета и момчета под 16 г. през уикенда на стадион „Васил Левски”, който няма да може да бъде наблюдаван от зрители.

 

От Българска федерация по лека атлетика веднага актуализираха и условията за провеждане на състезания от календара на БФЛА, като бяха добавени следните правила:

 

-        По време на състезания не се допуска публика до стадионите;

-        Право на достъп имат само състезатели, треньори, съдии, длъжностни лица, технически лица и журналисти;

-        Влизането за състезанията провеждани на Националния стадион “Васил Левски“ в София ще става само през вход „Г“ (маратонската врата);

-        Проверката на участниците в съответните дисциплини ще става на вход „Г“ (маратонската врата), след което състезателите ще бъдат извеждани на пистата или секторите.

-        Треньорите ще бъдат допускани на стадиона, показвайки разпечатка от регистъра на спортно педагогическите кадри, от която да е видно, че са вписани в регистъра;

-        Длъжностните, техническите лица и съдиите ще се допускат до стадиона само при наличие на акредитация;

-        Журналистите ще се допускат при показване на журналистическа карта.

 

Освен на състезания, и на тренировъчните занимания няма да се допускат зрители.

 

От правителството затягат мерките срещу разпространение на коронавируса у нас, след като в последните 24 часа са отчетени 240 заразени с COVID-19.

 

„От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с нашето желание да върнем българските граждани към нормалния начин на живот, коментира министър Ананиев. - Гласувахме доверие на българските граждани и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности. За съжаление, анализът, който направихме за последната седмица или може би 10 дни, показват, че броят на заболелите се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Този анализ показва, че през следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители – даже може би има тенденция за ново увеличение.“

 

От 00:00 часа на 10 юли за неопределено време влизат в сила възстановените строги мерки. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия от тренировъчен и състезателен характер на открито и на закрито ще са без публика. Не се разрешава посещението в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и барове и подобни на закрито, а на открито ще може да приемат до 50% заетост при метър и половина дистанция между хората.

 

Здравният министър отбеляза, че ефектът от новите рестрикции няма как да се усети веднага. В същото време той призна, че е възможно налагането и на по-сериозни мерки, ако броят на заболелите продължи да расте: "Считаме, че това са мерките, които ще бъдат достатъчни, за да спрем този тренд, който виждаме в последните дни. Случили ли се обаче нещо по-тежко като рязък скок на броя на вирусоиносителите или някакви други неща, свързани със заболеваемостта на българските граждани и неспазване на мерките, възможно е да се приемат и по-тежки мерки."

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Коронавирус, НШ 2020, Клубове, БФЛА
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени