Шрифт:

За шести път на най-силните бегачи ще стартират в щафетен маратон

За шести път на най-силните бегачи ще стартират в щафетен маратон
08-07-2020 10:20

Най-силните атлети на България в средните и дълги бягания ще се състезават в щафетен маратон. На 6 септември от 9:00 часа ще се проведе шестото издание на „София Екиден Маратон“.

 

Щафетното бягане е за отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7.195 км = 42.195 км).

 

По традиция в надпреварата стартират най-добрите ни атлети, както и медалисти от световни първенства и Олимпийски игри в други спортове като използват щафетния маратон в своята подготовка.

 

Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция.

 

Събитието ще се проведе под патронажа на японския посланик в Република България. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония.

 

Състезанието е и в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

 

Трасето е със старт-финал пред стадион „ВасилЛевски“, а атлетите ще бягат из централните улици на столицата.

 

Освен професионални спортисти в състезанието могат да се запишат и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България.

 

Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени. Записването продължава в сайта на състезанието – www.sofiaekidenmarathon.com.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Екиден 2020
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени