Шрифт:

Какъв спорт да изберем за детето

Какъв спорт да изберем за детето
29-01-2020 13:02

За избор на спорт децата обикновено се ориентират по това какво спортуват техните приятели. Родителите пък от своя страна търсят варианти, които са по-близо до дома. Но правилно ли е това решение? Най-добър успех в спорта всеки може да постигне, когато се занимава с физическа активност, съответстваща на неговия тип личност. Точно така трябва да подходим и когато избираме спорт за нашите деца.

 

Спринтьор или маратонец?
Ако детето е екстроверт (общително, импулсивно, обича да бъде център на внимание), то ще бъде добро в спортове, където се изисква бързина и сила, като плуване или бягане на кратки разстояния. Такива деца постигат добри резултати в борбата, ски спускането, тениса. Те са двигателно надарени, лесно и бързо придобиват физически умения, по-малко податливи са на емоционален стрес и са склонни да рискуват. Те биха успели в спортни дейности, където е необходим кратък и силен изблик на енергия. Екстровертите стават добри гимнастици, акробати, сноубордисти и скейтбордисти.

Ако детето е интроверт (затворено, срамежливо и пасивно, по-интересно му е да прекарва време самостоятелно или с един приятел, отколкото да бъде в шумна компания), то ще се чувства по-добре в циклични спортове – лека атлетика, триатлон, колоездене, ски бягане. Такива деца са дисциплинирани, издръжливи, рядко се разсейват. Те предпочитат монотонното обучение, повторяемостта в тренировките. Интроверите се справят добре на дълги разстояния.

 

В екип или самостоятелно?
Ако вземете под внимание типа характер на детето, тогава можете да му препоръчате подходящите спортни дейности, които наистина да му допаднат. Например, децата с лабилен характер, отличаващ се с бърза смяна на настроението, са живи, общителни и добродушни, но на моменти стават необуздано сприхави, докачливи и груби. Те страдат от чести настинки, боледуват дълго, с рецидиви. 

 

Промените в нервната им система често са свързани и с промени в сърдечно-съдовата система. Следователно към такива деца трябва да се подхожда с повишено внимание, когато се избира спорт и дори да се консултирате с лекар. Не са препоръчителни конкурентните спортове като борба или тенис. По-добре да насочите детето към спортове, които не изискват съревнование.

 

Също така с повишено внимание трябва да се подхожда към спорта при деца от епилептоиден тип, характеризиращи се с властност и жажда за лидерство. Подрастващите с този характер също често страдат от функционални промени в сърдечно-съдовата система. Те трябва да се научат да се отпускат както психологически, така и физически.

 

Децата от хистероиден тип винаги искат да бъдат в центъра на вниманието, искат да бъдат харесвани, да им бъде съчувствано, за което дори са готови на преструвки. Те са общителни и с изключително добре развита интуиция. Те не трябва да се занимават със състезателни спортове, тъй като не умеят да губят.

 

Представители на шизоидния тип са затворени, вглъбени в себе си, трудно комуникират и не умеят да бъдат съпричастни с другите. Тези деца са упорити в стремежа към физическо съвършенство. Те нямат интерес към колективни спортни игри, но с желание ще се занимават с фитнес, бодибилдинг, плуване. На състезания показват добри резултати.

 

Децата от психастеничен тип са нерешителни, склонни към разсъждения и философия. Те са обект на обсесивни страхове, спортът не им се удава, но тъй като обикновено имат силни крака, те трябва да бъдат ориентирани към леката атлетика, ските и т.н.

 

Децата от астено-невротичен тип страдат от лесна умора, те са бавни, склонни към хипохондрия, имат ниско самочувствие и обикновено имат лош сън. От всички спортове най-подходящо за тях е оздравителното плуване.

 

Децата от сензитивен тип са плахи, срамежливи, изключително чувствителни, обидчиви и отговорни. Те не са индивидуалисти и следователно спортните игри ще бъдат подходящи за тях. Оздравителното плуването също би било полезно. Те няма да посмеят да се явят на състезание от тревога, че ще се представят лошо, но на тренировки биха се представяли добре.

 

Някои деца са прекалено активни, независими, самоуверени, тези с висок жизнен тонус и здрав сън. Те не трябва да бъдат записвани на колективни спортове. Те ще се представят по-добре в индивидуални дисциплини.

 

Други се отличават с апатия, раздразнителност, нестабилно представяне и склонност към депресия. Добре е да спортуват през втората половина от деня, защото сутрин обикновено изпитват летаргия. Те са непостоянни, така че често може да сменят спортните си хобита.

 

Има и деца, които винаги ще действат "като всички останали". Те са приятелски настроени и приветливи, гъвкави, но не и независими. Предпочитат да бъдат водени. За такова дете са подходящи отборните спортове. То ще бъде силно и активно в екип и никога няма да наруши правилата на играта.

 

Източник: noviteroditeli.bg

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени