Шрифт:

Християн Стоянов: Грешките ни бутат напред

Християн Стоянов: Грешките ни бутат напред
26-12-2019 10:32 | Яна Касова

Християн Стоянов беше избран за Спортист №1 на България при атлетите с двиигателни увреждания. Той спечели световната титла на 1500 м през 2019 г., а и беше класиран за Спортен талант №1 в едноименната програма на Еврофутбол. Бегачът, който е студент в Софийския университет, сподели пред BGathletic.com, че го ччаа още труд, за да изкачи върховете, към оито се е запътил през 2020 г.

 

- Християн, промени ли се животът ти след световната титла и всички тези награди в края на годината?

- Не бих казал, че се е променил. Към този момент ми харесва всичко, което правя. Харесват ми изградените навици, които имам като спортист, ежедневието, което имам, което включва две тренировки абсолютно всеки ден. И това ми харесва и ме задоволява, наистина, и това работи. Помага ми да постигам постиженията и целите си. Така че животът ми си остава по същия начин както и преди световната титла.

 

- Трудно ли се става световен шампион?
- Не бих казал, че се става трудно световен шампион. Разбира се, просто трябва да работим за това нещо, трябва да полагаме усилия, трябва да бъдем търпеливи. Дори мога да кажа, че ми е малко рано да бъда световен шампион, имайки предвид годините ми. Но пък работим ли, трудим ли се за такава цел, рано или късно е възможно да се постигне.

 

- Евгени Игнатов е твой треньор. Той е легенда в средните бягания. Помага ли неговото присъствие по време на подготовката ти?
- Много ми помага треньорът ми – не само като треньор, но той ми помага и като човек, който ме разбира. Разбира ме на 100%. Разбира как се чувствам преди състезание, знае как се чувствам по време и след тренировка. Това е наистина много важно. В същото време той е изпитвал не веднъж тези моменти, в които попадам аз по време на състезание. И затова е много важно да се вслушвам в съветите, които той ми дава, а те със сигурност са доста. Той е бил много опитен бегач, дълго време се е състезавал в дисциплини, подобни на моите, и наистина неговият опит на мен ми е най-полезен. Основно тренирам в София, където ми помага и Ваня Карпарова. Но мога да кажа, че в по-голяма част от годината съм на лагери. В лагерна обстанбовка сме нон-стоп заедно с Евгени Игнатов. Опитвам се да бъда в Русе, когато той не може да пътува, така че комбинираме нещата и резултатите растат нагоре.

 

 

- 2020 е олимпийска. Какви са твоите планове за нея?
- Плановете ми са да продължим да работим по същия наччин, по системата по, която работим до момента. Може би да подходим малко по-сериозно към това да съхранявам себе си повече в свободното си време, да обърна повече внимание на възстановяването ми по време на тренировъчен цикъл. Наистина това е нужно и няма как да градиш качества, когато отиваш на тренировка. Трябва да си свеж, за да може да градиш качества, които след това да ги използваш в състезания. Така че ще наблегнем на това максимално да се фокусирам на това върху подготовката, да нямаме абсолютно никакви разсейващи фактори, за да може дса стигнем до следващия връх.


- Кой е следващият връх?
- За мен върховете са личните резултатите. Най-големият връх е когато постигна личен резултат, без значение дали съм го постигнал на обикновен турнир в България, или на световно първенство. Постигнал ли съм личен резултат, аз съм удовлетворен. Треньорът ми също. Значи сме свършили добре работата си. Чисто като класране, най-големият връх би бил достигане до медалите на Параолимпийските игри в Токио.

 

- Познаваш вече конкуренцията си. Ще има ли изненади в Токио?
- Аз направих изненада по време на световното първенство. Очаквам да се опитат да ми го върнат, което ме поставя в позиция, която ме напряга. Но пък това ми говори , че трябва да продължа да се подготвям още по-усилено, за да не може да ме изненадат следващата година конкурентите ми. Те също са амбицирани, всеки един от тях е потенциален шампион и никога не трябва да подценяваме конкурентите си, а да отвръщаме с уважение към тях и да правим всичко възможно да пристигнем на състезанието по-подготвени от тях.

 

 

- Тренираш ли на Коледа, на Нова година?
- Да. Тренировката не пречи на празника, не пречи на ежедневните занимания. Винаги можем да отделим час - час и половина в денонощието - било много рано сутрин или късно вечер. Но когато си професионалист, тренировката е навик, който не премине ли в 24-те часа от дененощито, то не се чувстваш добре.

 

- Как с ще прекараш празниците?
- Надявам се да ги прекарам в семейна обстановка, защото от доста време не съм се прибирал в родния си град Габрово, не съм се събирал със семейството си. Последните месеци бяха много активни от към подготовка, бяхме непрекъснато на лагери, състезанята, после емоции след световното първенство. Натрупва се напрежение, което може да се отпусне в дома, в който си израстнал и да почувстваш уюта на семейството. Имам нужда да се уединя със самия себе си и да си дам равностека какво съм постигнал през годината и къде съм сгрешил, защото грешките ни бутат напред и трябва да се поучаваме от тях. Единствено си пожелавам здраве, за да мога да тренирам пълноценно.

 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Християн Стоянов, 1500 м
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени