Шрифт:

Атлетиката готви пълна забрана за руснаците за Токио 2020

Атлетиката готви пълна забрана за руснаците за Токио 2020
Снимка: Getty Images
18-12-2019 15:15

Руските лекоатлети може да получат забрана за участие на олимпийските игри в Токио 2020, дори и като неутрални. Това заяви президентът на Световната атлетика (доскоро ИААФ) Себастиан Коу.


Миналата седмица малко след обявеното от УАДА 4-годишно наказание за руския спорт временният президент на руската федерация (ВФЛА) Юлия Тарасенко обяви, че руските атлети ще получат право да участват като неутрални в Токио, въпреки че самата централа е със замразено от 2015 г. членство в Световната атлетика заради допинг нарушения. Тарасенко замени Дмитрий Шляхтин, който е сред обвинените във възпрепятстване на разследването за допинг скандала руснаци.

Световната атлетика замрази лиценза на руската федерация заради "сериозни антидопингови нарушения". А 4-годишната забрана за целия руски спорт, наложена от УАДА, бе заради манипулацията на данните от московската антидопингова лаборатория. УАДА обаче даде шанс на руските спортисти да участват на олимпийски игри и световни първенства като неутрални, ако докажат, че не са замесени в допинг скандала и покрият ред критерии, които тепърва ще бъдат спуснати.

Коу обаче съобщи, че даването на неутрален статут на руски атлети е временно преустановено, и не посочи срок, в който ще бъде подновено.

"Инстинктът ми казва, че докато не сме абсолютно сигурни, че имаме система, на която можем да вярваме, няма да рискувам и да излагам на опасност кариерите на чистите спортисти, които са посветили поне половината от младия си живот, за да достигнат до това ниво. Основното ми притеснение е за чистите атлети, защото трябва да ги предпазя. Само когато съм абсолютно сигурен, само ако съм абсолютно спокоен, можем да върнем федерация или спортисти, дотогава не искам да поемам този риск", заяви Коу.

УАДА бе силно критикувана, че не наложи пълна забрана на Русия, но за сър Коу подобно наказание е юридически невъзможно.

"Трябва да живеем в реален свят. Пълната забрана не е подкрепяна от Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС). Нашата философия за неутралните атлети е основана на едно - можем ли да отделим чистите атлети от опетнена система? Не съм влязъл в спорта, за да спирам така лесно атлети да се състезават, и създадохме система, която ни служи добре. Но е ясно, че обвиненията срещу федерацията са достатъчно сериозни, за да прекратим този процес", допълни Коу.

Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) трябваше да отговаря на обвиненията от звеното по интегритет в леката атлетика (AIU). Бившият  президент Дмитрий Шляхтин е със спрени права, задето е помагал при възпрепятстването на проверката за допинг на световния шампион в скока на височина в зала от 2018 г. Данил Лисенко.

“Сега”

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, Допинг, УАДА, Себастиан Коу, ИААФ
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени