Шрифт:

За рисковете от татусите

За рисковете от татусите
Снимки: Getty Images
14-12-2019 12:49

Татусите при спортистите са изключително модерни в последните години. Изваяните атлетични тела сякаш са точното платно, за да се рисуват татуси. Но освен скритото послание и естетиката, има и странични ефекти, които е по-добре да се научат преди да се влезе в студиото.

 

Татуирането винаги крие своите рискове, дори в случаите, когато се извършва от специалист и в стерилна среда. Оказва се обаче, че най-често цитираните рискове от алергична реакция, бактериална инфекция, хепатит или тетанус не са единствените опасности след поставяне на татуировка.

 

Учени алармират, че потенциално токсични нанопродукти в състава на мастилото за татуировки може да преминат в кръвта, да циркулират с нея в тялото и да оцветят и увредят лимфните ни съдове.

 

Необходими са допълнителни проучвания за изясняване дали това е толкова опасно за здравето последствие. Докато стане това обаче специалистите препоръчват към поставянето на татуировки, и особено към избора на мастило, да се подхожда с повишено внимание.

 

 

Данните за връзката между татуирането и последствията върху лимфните съдове се потвърждават от специализирано лабораторно изследване на лимфните съдове и взети кожни проби от хора с татуировки. След рентгено-флуоресцентен анализ е установено, че при почти всеки втори човек с татуировка има повишено ниво на метали – алуминий, желязо, хром, никел – в кожата и в лимфните съдове. В някои случаи, особено при хора, татуирани със синьо или зелено мастило, се установяват дори силно токсични химични елементи като кадмий, живак и др.

 

Подобна интоксикация може да доведе до хронични инфекции и уголемяване на лимфните съдове. Това може да доведе до доживотни негативни здравословни последствия, имайки предвид колко съществена роля имат лимфата и лимфните съдове за естествената детоксикация на организма, поддържането на имунитета и др.

 

Всичко това показва още една причина, изискваща към поставянето на татуировка да се пристъпва с повишено внимание. Много от ползваните мастила са получени на база на такива, разработени за индустриално приложение, и не са достатъчно добре проучени за евентуални ендогенни въздействия върху човешкия организъм. Затова изборът на мастило трябва да се превърне в приоритетна задача преди татуиране, също толкова важна, колкото изборът на студио или образ на татуировката. Само комплексното внимание към всички тези фактори може да гарантира пълна безопасност и естетическо задоволство след татуирането.

 

Източник: puls.bg

 


 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето, Любопитно
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Габриела Петрова е Спортист №1 за август

23.09.2020

Силни резултати в Атлетика за младежи

23.09.2020

212 станици СПРИНТ по формулата три в едно вече на пазара

22.09.2020

Съветите на Тервел Пулев за правилно пиене на вода

22.09.2020

Класиране на атлетите ни на Балканиадата

20.09.2020

Дубъл за Петрова на Балканиадата

20.09.2020

Марк Славов подобри рекорда в копието

20.09.2020

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020Последни новини Най-четени