Шрифт:

Предимствата от спорта в снега

Предимствата от спорта в снега
03-12-2019 15:52

Първият сняг за тази зима вечче е факт.. Затова нека се запознаем с ползите от тренировки на студ и сняг. 

 

Топлината и уютът на фитнес залите и закритите салони за спорт са прималиви и избавят мнозина от студа, вятъра, влагата и леда. За разнообразие обаче е препоръчително поне веднъж в седмицата да се спортува и на открито – ако не вали твърде силно или не е твърде студено.

 

В свое изследване екип лекари от Института по Спортна медицина в Майнц, Германия, потвърждават три големи ползи от откритите зимни тренировки...

 

1.  Изгарят се повече калории

 

При треперене в студа се изразходват калории за поддържане на телесната температура, но това се случва при застой. При движение, колкото по-студено е, толкова по-силен е импулсът за по-бързо движение с цел генериране на повече топлина. Действащи съгласувано, тези процеси ускоряват телесния метаболизъм до 30% в сравнение със спортна активност на закрито и топло. Колкото по-студено е, толкова повече ползи ще бъдат извлечени от тренировката, което за мнозина означава и повече стопени мазнини.

 

2. Дишането е по-здравословно

 

Екипът установява, че типичните фитнес салони страдат от лошо качество на въздуха. Засечени са значително високи нива на формалдехид, въглероден диоксид и фини прахови частици, особено по време на групови ареобни упражнения. Това е от особено значение – при физическо натоварване се диша не само по-ускорено, но и по-дълбоко – въздушните замърсители проникват много по-лесно и мощтно в белите дробове и кръвта.

 

Въздухът на открито е в пъти по-добър за спорт, стига да не е в близост да натоварени пътища и индустриални замърсители. Препоръчва се избягване на най-дълбокото дишане, когато температурите са под 0 °С и стриктно дишане само през носа, когато те са под -5 °С.

 

3. Преборва се зимната депресия

 

Зимната депресия е валидно медицинско състояние, което може силно да повлия не само настроението, но и поведението на всеки човек. Породено предимно от пониженото количество слънчева светлина и ниските температури, то води до нарушения в хормоналния баланс и понижаване нивата на серотонина – молекулата на щастието.

 

Дори разсеяната слънчева светлина, проникваща през гъстите зимни облаци е достатъчна, за да стимулира лекото покачване на този хормон, а учестеното кръвообръщение при спорт го разнася бързо из цялото тяло, което води до повишаване на общия тонус и настроение.

 

Източник: puls.bg

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Пълни резултати от НШ под 18 г. - 1-ви ден

23.01.2021

Пламена Миткова над всички в скока на дължина

23.01.2021

Почина спортният журналист Никола Шентов

23.01.2021

14-годишна най-бърза при девойките под 18 г.

23.01.2021

Стартови списъци за НШ под 18 г.

22.01.2021

Европейската атлетика заседава в София

20.01.2021

Вижте заявените участници за НШ под 18 г.

19.01.2021

Дарко Тим с европейска екологична мисия

19.01.2021

Подкрепата ви все още ни е нужна

19.01.2021


Последни новини Най-четени