Шрифт:

Как да бягаме в зала

Как да бягаме в зала
02-12-2019 16:09

Как да бягаме в зала, когато навън е ужасен студ и сняг? Вероятно по-голямата част от активно трениращите и тези, които бягат за здраве, биха предпочели да се закаляват и в мразовития студ, но често условията и терените за бягане може да са затрупани или така замръзнали, че да не може да се бяга. Е, тогава, макар и с неохота, влизаме в залата. Трябва ли да знаем нещо и има ли специфични неща за бягането в зала?

 

Така е, има специфика и някои неща, които трябва да знаем и съобразяваме с тях. Първото нещо са наклоните на виражите на закритата писта.  Ако това ви е първи сезон да бягате в зала, е добре да се подготвите предварително.

 

По време на тренировката повечето любители сверяват с данните си Джипиес-приспособленията си, но в залата това не е наложително, пък и често там няма обхват, а и не се разстройвайте от това. Има изход.

 

Първи вариант: Намерете треньор, който ще ви мери тренировката с хронометъра и ще ви казва кога да бягате по-бързо и кога да забавите, както и кога се движите в правилното темпо.

 

Втори вариант: Бягайте на пулс или въобще по ваше усещане. За това не ви е нужен джипиес, а само нагръдна каишка и да определите пулсовите зони, които са ви нужни за вашето ниво. Може да зададете и зоните за бързото ви бягане и тези за възстановителните интервали ... и давайте напред.

 

Трети вариант: За да определите собственото си темпо може да ви свърши работа и един крачкомер.

 

Четвърти вариант: На вас ви е нужна програма, която разчита времето, за което е необходимо да пробягате всяка обиколка в зависимост от темпото, което вие искате да развиете по време на различните интервали.

 

Как да стане това?

 

В началото изберете показатели, които трябва да знаете (време), за които трябва да изминете обиколката (в случая е 200 м) и темпото, с което искате да бягате всяка. В резултата на това програмата показва времето ви за една обиколка. Ако планирате да бягате например отсечка от 800 м, то трябва да си програмирате времето за първите 200 м, за 400, за 600 и за 800 м и да записвате всеки показател. Не е лесно, но е ефективно.

 

Какво да правите после?

 

В началото може да бягате с листче в ръка. Може да си направите и книжна гривна, закрепена на ръката и на нея да пишете цифрите. Като пробягате всяка обиколка, трябва да сверите текущото време с вашата разстановка на бягане.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Габриела Петрова е Спортист №1 за август

23.09.2020

Силни резултати в Атлетика за младежи

23.09.2020

212 станици СПРИНТ по формулата три в едно вече на пазара

22.09.2020

Съветите на Тервел Пулев за правилно пиене на вода

22.09.2020

Класиране на атлетите ни на Балканиадата

20.09.2020

Дубъл за Петрова на Балканиадата

20.09.2020

Марк Славов подобри рекорда в копието

20.09.2020

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020

Титла и още четири медала за атлетите ни от Балканиадата

20.09.2020Последни новини Най-четени