Шрифт:

Българин в управата на световната атлетика

Българин в управата на световната атлетика
07-10-2019 15:17 | Яна Касова

Българин е в управителния орган на Международната асоциация на атлетическата федерация (ИААФ) за първи път в 107-годишната история на организацията. Добромир Карамаринов беше избран за член на Съвета на ИААФ по време на Конгреса в навечерието на световното първенство по лека атлетика в Доха (Кат). В катарската столица беше взето решението ИААФ да промени името си на Световна атлетика (World athletics). 

Карамаринов е от мандата на индивидуалните членове, които се гласуват на Конгреса на ИААФ. Към тях се присъединяват и първите хора на континенталните организации, както и президентът на ИААФ и вицепрезидентите му. С избора си в управлението на световната организация Карамаринов вече е с ръководни постове във всички нива на леката атлетика – президент на българската федерация, на балканската, както и първи вицепрезидент на Европейската атлетика. Говорим с Карамаринов по време на шампионата на планетата, който показва колко много се е променил спортът през последните десетилетия.

„Българската атлетика има безспорна полза от това, че има член на Съвета, защото най-малко непрекъснато се споменава, че има човек е от България. Това е ясно, че чрез мен в Съвета е представена, не само България, а целия регион, коментира Карамаринов. - България ще има полза, но да се ангажирам с нещо конкретно, не мога да го направя. ИААФ има програми, които ние сме ползвали и до сега. Без да правя паралел и без това да го чувствам като ангажимент – всеки човек би сравнил състезанията, които се провеждаха в България на европейско ниво преди България да има член на Съвета на Европейската атлетика и след това. Това е лесно сравнимо, а и ще е изкуствено да кажа, защото аз съм там. Но ако човек вземе преди и след може да види къде е разликата, а тя е много съществена. И разликата е това, че България изключително много си повдигна имиджа с тези домакинства на европейско ниво. Не казвам, че това ще се копира и на световно, но нещо такова ще се появи и всеки сам би видял разлика преди и след това. А разлика ще има.“

 

ИААФ или вече Световната атлетика е в деликатна ситуация само година преди Олимпийските игри в Токио. Проблемите с допинга в Русия все още не е разрешен, организацията търси начини как да привлече младите поколения към спорта и да се конкурира с модерните си конкуренти. 

 

„Много неща има да бъдат подобрявани. На Себастиан Коу му костваше много в първите четири години на неговия мандат като президент на ИААФ, сподели Карамринов. - Сигурен съм , че когато стана президент през август 2015 г., той не знаеше какво ще дойде и какво ще се стовари на главата му. Ние го олицетворяваме като цунами, което се разрази над нашия спорт. Повече от година ние бяхме в невероятна криза – 2016 ноември взехме драстични мерки в Монако (отстраняването на Русия от международната лека атлетика), които да повишат доверието в нашия спорт. Тръгна се по един път на стабилизирани на атлетиката. Мисля, че кризата е преодоляна и от тук нататък трябва да става това – да се подобри още. Опитът ми не ми позволява да използвам приказки, които ще звучат декларативно. Много неща има да се подобрят. А и човек, организация трябва да се усъвършенства всеки ден. Ако не се усъвършенстваш  всеки ден, отиваш назад. А ние не можем да си го позволим, защото това е атлетика, това е гръбнакът на спортното движение, на олимпизма. Това е наша мисия и наш дълг да го запазим и да го усъвършенства и да запазим позицията на леката атлетика на олимпийски спорт №1.“

 

За списание "Икономист"

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 


Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".

 Тагове: СП 2019, Добромир Карамаринов, ИААФ
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени