Шрифт:

Младото сърце на стария войник

Младото сърце на стария войник
19-09-2019 09:02

Танчо Тенев влезе в историята на българския спорт и получи световно признание, ставайки на 91 години първият нашенец със световни титли в два спорта в рамките на един шампионат. Направи го в плуването и в скоковете във вода на планетарното първенство за ветерани в южнокорейския град Гуанджу. Състезателят на София Мастърс взе общо четири отличия и по този повод пускаме очерка за него „Младото сърце на стария войник“, излязъл в ноемврийския брой за 2018 г. на списание „СПРИНТ“.

Дереджето на държавата е превърнала мнозина от пенсионерите над 70 години в работници без право на почивка. Тези, които са с акъла и в кондиция помагат за внуци и правнуци, търсят начини за допълнителни приходи. Предполага се, че поне щастливците доживели до 90 години би трябвало да са в заслужена почивка.  Не така мисли един нестандартно скроен бургазлия, акостирал в столичния квартал Люлин, чертае смели планове за международни спортни  успехи,  превръщайки апартамента си в зала за обща физическа подготовка, а парчето земя, затворено между разрушен паркинг и нов строеж, в полигон за хвърляне на гюле, чук, копие и диск. След всяко мятане вметва, че току-що е надхвърлил с метър-два постижението на актуалния европейски първенец.

 

Универсалният боец

 

Танчо Тенев е уникална и необхватна за описание личност. Не е чел, нито виждал друг в света да е спечелил като него титли и медали в десет спорта и 26  дисциплини в състезания от различен ранг – регионални, държавни, военни, студентски, ветерански, европейски. Роденият през 1928 година полковник е единственият по рода си 26-тобоец. Плаче за „Гинес“. Бившият физкултурен организатор от армията, понастоящем  отговорник на пенсионерската група в София, е майстор на спортната гимнастика, в леката атлетика, плуването (съответно в маратоните), всички видове стрелба - с огнестрелно оръжие и лък (бил е началник по бойна подготовка).

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени