Шрифт:

Преди първия турнир по хвърляния Тракия в Стара Загора

Преди първия турнир по хвърляния Тракия в Стара Загора
03-05-2019 09:25

Интересна е идеята на ръководството на СКЛА Берое-Стара Загора (и най-вече на треньора-рекордьор на копие Кольо Нешев) за организирането на турнир само по хвърляния в Града на липите. Датата е избрана сполучливо (19 май) и инициативата за проверка на възможностите на някои от ведущите ни състезатели в хвърлянията съвсем не е за подценяване.

 

Състезанието е органзирано и обезпечено от председателя на СКЛА Берое Иван Колев и члена на УС на клуба Емилия Драгиева. То ще се проведе на отлично пригодения и предразполагащ полигон за хвърляния непосредствено над главния стадион. Според мнението на редица специалисти и познавачи полигонът позволява пълна изява на състезателите и специално пътеката за засилване на хвърлянето на копие в момента определено е най-добрата в България.

 

Турнирът „Тракия” присъства в календара на БФЛА и в програмата му са включени седем дисциплини: хвърляне на чук и хвърляне на копие за мъже, хвърляне на копие за жени, мятане на диск и хвърляне на чук за юноши под 20 г., тласкане на гюле за момчета под 16 г. и хвърляне на копие за момичета под 16 г.

 

В турнира (малко повече от две седмици преди провеждането му) засега са изявили желание за участие някои от най-успешните ни национални състезатели в хвърлянията с претенции за успешни изяви през предолимпийската година.

 

В хвърлянето на копие за мъже най-добрият ни състезател в последните няколко години Марк Славов очаква още в първия си старт за 2019 г. да реализира адекватен на подготовката му резултат. Двамата с треньора му Кольо Нешев (който впрочем ще участва вероятно заедно с възпитаника си в сектора) са се нацелили към определена мишена в зеления терен – 80-те метра. Това може би няма да стане още в първото участие на Славов, но попадение в рамките на 75-е метра (а защо не и повече!) е напълно реално на полигона на стадион „Берое”. За Марк Славов по-важно е, че се е възстановил напълно след травмата от миналата година и с Нешев са провели обнадеждаваща подготовка в последните месеци.

 

 

В хвърлянето на чук при мъжете Живко Господинов (Черно море 2005-Балчик) с треньор Андриан Андреев ще гони резултати вече към 65-ия метър (след успешното представяне на зимната Европейска купа в Шаморин).

 

При жените на копие русенката Михаела Петкова (Дунав-Русе) с треньор Борислав Иванов ще пробва моментните си възможности в хода на усилените тренировки. Именно в Стара Загора м.г. (но тревния терен на главния стадион!) по време на Балканиадата Михаела прехвърли 50-те метра (50.50 м) и коригира националния ни рекорд за девойки.

 

Извънредно перспективният дискохвърляч Алекс Христов (Тракия 96-Пловдив) с треньор Тод. Тодорова започна добре пролетния сезон с победата си на турнира „Цв.Христова” – 54.53 м. Нормативът за европейското за юноши под 20 год. (55.61) не би трябвало да е проблем за Алекс още в Стара Загора. Още по-хубаво би било Христов да се срещне скоро в пряк сблъсък с живеещия в Испания наш сънародник (с българско гражданство и картотека в Локомотив-Русе) Диан Донев, който е връстник на Алекс (19-годишен) и също има претенции за опити над 56-я метър.

 

Чудесно започна годината медалистът ни от младежката Олимпиада и от европейското за кадети в хвърлянето на чук Валентин Андреев (Черно море 2005-Балчик) с треньор Андриан Андреев). Още през март в Солун той изпрати чука (5 кг) на 77.81 м. В Стара Загора Валентин ще хвърля с чук тежащ 6 кг. Нормативът за ЕП за юноши под 20 г. в Бурос (Шв) е 72.52 и за Андреев джуниър той не би трябвало да е въобще проблем. Валентин вече има самочувстивето и нагласата да се бори за отличие от благороден метал на всяко едно състезание. Пък и програмата му за сезона е достатъчно  напрегната и интензивна. Вероятно партньорът му в тренировките Стоян Димитров ще гони попадение над 70-ия метър в сектора за чук пък и за него по-нататък целта е ясна и определена.

 

При момчетата под 16 г. в тласкането на гюле добричлията Тодор Петров (СКЛА Добрич) (тр. Галин Костадинов) впечатли още на зимните първенства в зала „Асикс Арена”. А съвсем наскоро в Шабла Тошко си направи лично с по-тежкото (5 кг) гюлле – 15.93 м. С 4-килограмовия уред Петров има реални възможности да се справи с рекорда за момчета (17.45 м).

 

В програмата е предвидена и дисциплината хвърляне на копие за момичета под 16 г. Възпитаничката на Кольо Нешев Десислава Инджова (Берое) спечели няколко медала от шампионатите за момичета и девойки през миналата година. С по-лекия уред (500 г) Инджова е показала осезаем напредък в тренировките през зимните месеци и се очаква още на турнира да приближи границата от 38-39 м (а защо не и повече?).

 

Според органзиаторите на състезанието задачата турнир „Тракия” е не да се търси масовост с участие на повече хвърлячи. Главната цел е качеството и стойността на резултатите за участващите национали в този сравнително ранен етап на спортно-състезателния сезон пролет-лято 2019 г. Намеренията на организаторите са догодина турнирът да се превърне в международно събитие, на което да бъдат поканени чуждестранни състезтели от най-висока европейска класа. За целта ще бъдат потърсени възможности за формиране на награден фонд, с което несъмнено значението и стойността на турнира ще бъдат по-високи. Но първо предстои да разберем как инициаторите от СКЛА „Берое” ще се справят с учередяването и провеждането на първия турнир.

 

Александър Вангелов

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Стара Загора, Марк Славов, Кольо Нешев
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени