Шрифт:

Спорт на чисто

Спорт на чисто
Без цветя, но с жест към природата.; Снимки: Getty Images
09-03-2019 10:08 | Яна Касова

Темата за опазването на околната среда е сред най-актуалните в последните години. А спортните прояви са много често именно сред природата. Водещите спортни организации пък започват да разработват все повече програми за опазване на околната среда.

 

Международният олимпийски комитет, който доставя най-мащабните спортни прояви, гледани и посещавани от милиарди души по целия свят, е лидер в промотирането на по-качествено отношение към заобикалящата ни среда. Затова и кандидатите за домакинство на Олимпийски игри се надцакват с все „по-зелени“ предложения.

 

Такъв пример дадоха и последните домакини на състезанията под петте преплетени кръг.

 

По олимпийски

 

В Рио 2016, например, призьорите не получаваха цветя по време на награждаванията. Букетите бяха заменени от малки 3D скулптури на логото на Олимпиадата. Това беше сред ходовете, включени от организационния комитет да ограничи щетите върху околната среда. С програмата за устойчивост - наречена "Abraça" (на португалски "Прегръдка") бразилците опитаха да ограничат огромните количества вода, енергия, храна и суровини, които се изразходват по време на спортния спектакъл. По време на Игрите в Рио беше използвана енергия от възобновяеми източници като вятърна и водна енергия, биогорива и енергийно-ефективно оборудване. Медалите бяха изработени с използване на устойчиви методи и материали. Златото беше извлечено без използването на отровния живак. Сребърните и бронзовите медали бяха произведени с 30% рециклирани материали. Цветните ленти, които държаха медалите бяха частично направени с рециклирани пластмасови бутилки.

 

Компаниите, които строиха обектите за Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. бяха задължени от правителството, чрез Комитет „Сочи 2014“, да отделят средства и за опазване и увеличаване на зелените територии, за защита на местната флора и фауна, включваща изчезващи видове растения и животни. "Интеррос" инвестира в екоинициативи над $3 млн. "Газпром" отдели над $2 млн. за развитие на Национален парк Сочи. От строителите на обектите се изискваше да използват най-малко 25% местни материали, да въведат безотпадни и енергоспестяващи технологии, да не включват в строителството синтетични материали. Сред изискванията беше и това да не се използват материали и оборудване, които влияят на озоновия слой. Правителството на Русия пък отдели 106 милиона рубли за модернизация на транспортната инфраструктура и на енергийната система в района чрез използване на по-чисти и безопасни горива.

 

Вече стана ясно, че медалите за следващите Олимпийски игри в Токио 2020 ще бъдат изработени от излезли от употреба смартфони. Златото и среброто, съдържащи се в този тип отпадъци в Япония, са между 16 и 22% от световния запас на благородните метали. Това значи, че от изхвърлените електроуреди може да се набави достатъчно количество за направата на олимпийските медали. Отпадъците от електроника са се превърнали в основен проблем, а организации го определят като една от най-бързо растящите групи отпадъци в света. Това изправя пред сериозна опасност околната среда, тъй като ще се увеличава и процентът на съдържание на токсични материали в природата.

 

 

Пекин 2022 ще бъде също сериозно насочена към подобряване на условията за живот. Китайският президент Си Цзинпин заяви, че страната опитва да организира "зелени" Зимни олимпийски игри с мисъл за опазване на природата и околната среда. За първи път в историята съоръженията за Зимните игри в Пекин през 2022 ще бъдат захранвани със зелена енергия. Пекинския организационен комитет и Китайската държавна електро-мрежова корпорация (SGCC) вече подписаха споразумение. Използването на зелена електроенергия е конкретна мярка за реализиране на идеята за зелена Олимпиада. Корпорацията се очаква да ускори изграждането на смарт електромрежа, за да гарантира безопасното, сигурно и зелено енергийно захранване на Зимната олимпиада.

 

По-малки стъпки

 

Всяка световна федерация също прави малка или по-голяма стъпка в посока към подобряване на условията за живот.

 

Международна спортна федерация по гребане (ФИСА), например, стана първата световна спортна федерация, която декларира, че ще опазва световното природно наследство от списъка на ЮНЕСКО, заедно с буферните зони на защитените обекти. Така от ФИСА гарантираха, че гребните състезания няма да се организират и провеждат с цената на увредена природа в обектите от списъка на ЮНЕСКО, а ще изгражда нови стандарти за устойчиво управление на спортни състезания.

 

„Въпреки своето значение и уникалност, много от обектите на световното природно наследство са застрашени, включително и от спортни състезания, и от натиск за строежи на спортна инфраструктура“, каза генералният директор една от най-големите международни природозащитни организации WWF (Световен фонд за дива природа) Марко Ламбертини. - Декларирайки, че ще опазва най-ценната и уникална природа по света, ФИСА показва, че е истински лидер в областта на спорта и че нашите любими спортове не може да се провеждат с риск за безценните природни обекти и загубата им за хората и за природата.“

 

„Гребането е спорт, неразривно свързан с природата и ние си даваме сметка за нуждата да пазим природните обекти, коментира президентът на ФИСА Жан-Кристоф Роланд. - ФИСА се надява, че останалите международни спортни организации ще ни последват, поемайки задължението да пазят тези така ценни места по света. Световната гребна федерация е първият спорт, който отговаря на опасенията, повдигнати от ЮНЕСКО за минали отрицателни въздействия от различни спортове в обектите на световното наследство.“

 

Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) пък провежда пилотната програма в партньорство с Програмата на ООН за околна среда (UNEP), Националните олимпийски комитети, национални федерации и неправителствени организации. Крайната цел на програмата е да се разработи мрежа за наблюдение на качеството на въздуха, свързваща 1000 писти, сертифицирани по ИААФ по целия свят. Такива системи вече бяха поставени в Мексико, Монако, Адис Абеба и Австралия.

 

„Ако замърсяването не се измерва, то не е известно, заяви Стефани Монтеро Бендинг, ръководител на проекта за качество и здраве на въздуха в Секретариата по околна среда на Мексико, по време на поставяне на инсталацията на стадиона. - И ако не е известно, за него не се полагат грижи. Сега са предприети набор от действия, свързани с замърсяването на въздуха и здравето с международни институции, които са насочени към гарантиране на правото на мексиканските граждани на здравословна околна среда.“

 

 

И боклукът

 

Съвсем наскоро от Международният колоездачен съюз (UCI) обявиха, че ще тегнат сериозни глоби над професионалните колоездачи, които изхвърлят безразборно бидончетата си с вода. Те са сред най-важните аксесоари за велосипедистите, тъй като в дългите състезания постоянното хидратирането е нужно. Често в състезания преди ключовите моменти или тежките изкачвания състезателите се освобождават от ненужния товар, за да не им тежи. Санкцията за бутилка ще бъде 1000 швейцарски франка.

 

„Хвърлянето на бидони в каналите или оставянето на отпадъци на шосето вече не е приемливо. Не и във времето, в което живеем. Трябва да спрем състезателите, които изхвърлят отпадъците си, където им падне. Трябва да спрем и тези, които хвърлят бидоните си във въздуха веднага, след като са били до сервизната си кола“, каза техническият комисар на UCI Филип Мариен.

 

От Международният колоездачен съюз добавят, че със санкции са професионалистите искат да наложат стандарти сред всички останали колоездачи. При организация на състезания ще се обособява специална зона около 20 км от финалната линия, в която отпадъците ще бъдат изхвърляни на места, където ще има пунктове за тяхното мигновено събиране. В някои състезания това вече беше изпробвано и работи.

 

Темата за екологията в професионалното колоездене е отдавна засегната. Австралийският тим "Мичълтън Скот" преди носеше името "Грийн Едж" и лобираше за опазване на околната среда. Американският състав "Едюкейшън фърст Драпак" използва в някои състезания електромобили, а британският "Скай" въведе фланелки от рециклирана пластмаса, събрана от океаните. По този начин беше насърчена кампания за изчистване на океаните от пластмасови отпадъци.

 

Още теми от списание "Икономист" - ТУК

 

---


Тагове: ИААФ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени