Шрифт:

България припомни, че има школа в леката атлетика

България припомни, че има школа в леката атлетика
05-09-2011 18:20

България участва само със седем състезатели на 13-ото световно първенство по лека атлетика в Дегу, Южна Корея. Това е най-малобройният отбор, с който сме се представяли на шампионат на планетата.

Ваня Стамболова и Ивет Лалова се представиха отлично, като се класираха във финалите на своите дисциплини. За последно двама българи бяха сред най-добрите осем през 2003 година в Париж. За съжаление, негативната тенденция да няма българин на почетната стълбичка продължава вече 10-а година. В класирането по точки разделяме 51-то място с домакините Корея и западните ни съседи Сърбия. 51-во място, определено, не е класиране, което би ни зарадвало, но поне го има. Защото на предното световно първенство в Берлин нямахме и спечелена точка. 

Успехите на Стамболова и Лалова доказаха на света, че в България все още има лека атлетика. Показаха, че участието ни на големи първенства не е свързано само с изписването на рекордите преди 100 м с пр. и скока на височина при жените.

Шесто и седмо място това е чистата статистика за успеха на Ивет и Ваня. Но техният успех не е в класирането. Голямото им постижение идва от там, че те накараха хората в България да гледат и четат за лека атлетика, че им дадоха незабравими емоции и ги заредиха с оптимизъм, че спортът ни е жив. 

Ваня Стамболова:
През 1999 година младата и талантлива Ваня Стамболова участва на световното първенство за кадетки в Бидгошч. Отпада в сериите, но се среща с най-добрите в света за възрастта си. Разбира какво е голямата атлетика, амбицира се за бъдещето и мечтае за силни постижения.
Няколко години по-късно Ваня вече е студентка в НСА, но постепенно губи желание да се занимава със спорт, все по-малко тренира, отказва се и започва да работи като.... сервитьорка. Докато един ден в телефонната слушалка не прозвучава гласът на Георги Димитров. Архитектът, проектирал успехите на редица български състезателки, й предлага да започне подготовка при него. Ваня се съгласява. Разговор, който променя съдбата й. Разговор, който променя хода на цялата българска лека атлетика.
Съвместната работа между тандема Димитров - Стамболова бързо дава резултат. Ваня подобрява националните рекорди на една обиколка със и без препятствия, печели медали от големите състезания, за да дойде и върхът в кариерата й - отличното и представяне на световното първенство.
Тя стана първата българка с финал на 400 м пр. на такъв форум. Ваня се класира шеста и запази мястото си сред най-добрите в дисциплината. Стамболова показваше страхотни резултати през целия сезон и логично затвърди добрата си форма в Дегу, като развиваше резултатите си във всяко следващо бягане.
Друг факт е, че тя участва с травма още в сериите и на полуфинала, а в във финала бяга със сериозни болки. Само можем да гадаем къде щеше да завърши българката, ако не беше контузена.
Със сигурност, това шесто място е много по-стойностно от европейското сребро в Барселона преди година. Не за друго, а защото сега Ваня се изправи срещу атлетиките на велите сили САЩ и Ямайка. И ги предупреди ги, че в Лондон може и да е първа. 

Ивет Лалова
Геройство. Това е думата. Едва ли има по точно определени за представянето на Ивет Лалова в Южна Корея. Да участваш на финала на 100 м на световно първенство е много трудно. Да бъдеш сред осемте най-добри в най-атрактивната дисциплина и да си бяла жена от България е грандиозен подвиг.
24 години След Анелия Нунева отново имахме финалистка.
Да, Ивет бяга в този финал. Да, тя беше там различна от всички други мощни спринтьорки. Стана седма. И обра овациите на целия свят. 
Каквото и да напиша за представянето й, ще бъде малко. Просто тя е атлетка за пример. Съчетала е в себе си талант, красота , чар и не последно място силна воля. Ивет е от този тип хора, с който трябва да го гордеем, че са ни сънародници. 

Виктор Нинов
Единственият мъж в тима ни Виктор Нинов заслужава само комплименти за участието си в Дегу. Той направи, това което се иска от българските атлети на големи състезания - да се доближат максимално до личните си резултати. И Нинов успя.
В най-силната квалификация в историята възпитаникът на Валери Цветков остана на 1 сантиметър от личния си резултат и само малшансът му попречи да участва във финалното състезание. Той прогресираше през цялата година. А в Дегу най-добрият ни състезател в скока на височина показа, че е стабилен на сериозните височини и ни зареди с оптимизъм и надежди за участието му на Олимпийските игри в Лондон.

Венелина Венева- Матеева
За поредна година Венелина отново беше сред най-добрите в света. Измъчвана от травми, болки и какво ли още не, Венева се състезаваше със 17-18 години по-млади атлетки от нея. Преди началото на шампионата тя беше пета в световната ранглиста и прибавяйки опита й помислихме, че може да изненада младите си противнички. Е не се получи, но няма как да се сърдим. Тя не беше човекът на това състезание, от който трябва да се търси класиране. С двете си четвърти места на световни шампионати и с медалите от европейски първенства Венева е дала толкова много на българската атлетика, че сега и за напред заслужава само аплодисменти за спортното си дълголетие и желанието за победи.

Инна Ефтимова 
Въпреки че остана на 16 стотни от най-добрия си резултат, представянето на Ефтимова може да се отчете като задоволително. През цялата година тя бяга в границите на 11.30 - 11.40 сек. Освободена от напрежение в последното за сезона състезание в България, възпитаничката на Валя Демирева пробяга правата за 11.20 сек на турнир в Пловдив и си осигури участието в Дегу. В Корея на практика направи това, което е по силете й. Финишира за 11.36 сек и само липсата на късмет й попречи да преодолее сериите. 

Андриана Бънова
В Дегу Бънова направи един от най-слабите си резултати за целия сезон. 13.66 м не е постижение, от което нито тя, нито който и да е, трябва да е доволен. По подобие на Инна Ефтимов, и Адриана „нацели" своя ден, възползва се максимално добре от перфектните условия на Балканското първенство в Сливен и окрилена от публиката скочи 14.34 м, с което си извоюва квота за планетарното първенство. 
Адриана Бънова и Инна Ефтимова са безкрайно талантливи, но отдавна трябва да са разбрали, че с резултати, постигнати в Сливен и Пловдив, няма как да спечелят нещо повече от балканката титла, че личните постижения трябва да дойдат на голямото състезание. 

Радослава Мавродиева
Безспорно участието на Радослава е най-разочароващото в целия отбор. Последно място с резултат повече от метър под най-добрия ти за сезона си е направо провал. Това е трето поред голямо първенство, на което Мавродиева е последна или предпоследна. 
Дано положителните емоции от силното представяне на Ивет и Ваня да й повлияят добре, за да реализира показания в България потенциал на отговорните първенства. 

Фактите:
- На пето поредно световно първенство на открито България не успява да спечели отличие. Изключваме медала на Даниела Йорданова от Осака 2007 получен по служебен път.
- 13 място е класирането на Ивет Лалова на 200м. 
- Ваня Стамболова вече е участвала във финали на европейско първенство в зала и на открито и на световен шампионат в зала и на открито.
- Точно преди 20 години Венелина Венева дебютира на световно първенство в Токио 1991 година.
- 0.02 секунди не достигнаха на Инна Ефтимова, за да бяга на полуфиналите.
- Ивет Лалова направи пет бягания в Дегу.


Тагове: СП 2011, Ваня Стамболова, Ивет Лалова, Инна Ефтимова, Виктор Нинов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени