Шрифт:

Мирела Демирева в първи опит да скочи 2 м

Мирела Демирева в първи опит да скочи 2 м
30-04-2017 10:07

Сайтът на ИААФ пусна специален материал за нашата Мирела Демирева, която през 2016 направи големия си пробив в световната атлетика. Тя стана европейска и олимпийска вицешампионка на скок височина.

 

Интервюта на Стив Лендълс за 27-годишната българка, в който се набляга на първия й опит за преодоляване на 2 м. 

„Откакто започнах да скачам преди 13 години, мечтаех един ден да скоча 2 метра. Но едва след като започнах да тренирам под ръководството на Рини ван Лееуин през 2014 г. осъзнах, че мога да се превърна в атлетката, който винаги съм искала да бъда", казва Мирела в рубриката "Моментът когато…"

„Със старта на сезон 2016 всичко започна много добре за мен. Чаках този момент толкова дълго време и нямаше място за извинения. Чувствах се готова за олимпийските игри в Рио и осъществяването на мечтата ми да спечеля медал. През юли спечелих сребърен медал на Европейското първенство в Амстердам, който беше първото ми отличие от голям шампионат за последните 8 години (от сребърния на Световното първенство за юноши и девойки до 20 години през 2008 г.) и знаех, че следващото ми състезание в Белгия ще бъде последното преди Рио (б.а. по-късно Демирева участва и на Диамантената лига в Лондон преди Олимпиадата в Рио), исках да опитам два метра за първи път.

Бях развълнувана след спечелването на медала в Амстердам и бях в добро настроение. Също така знаех, че съм на правилния път за осъществяването на една от най-съкровените ми мечти - олимпийски медал, но исках да натрупам повече увереност. В Белгия преодолях 1.91 м. Останах последната състезателка в сектора, така че реших да избера 2.00 м за следващата височина, защото исках да се забавлявам. Това беше първият път в живота ми, когато опитах 2.00 м. Първите два опита бяха добри, но в третия бях най-близо до успеха, закачих летвата в последния момент. Този трети опит ми даде невероятно усещане. Съветът на треньора ми беше, че ако искам а преодолея 200 см, трябва по-дълго да се задържа във въздуха. При въпросния скок летях свободно, като на забавен каданс."

Важното за мен е, че сега мога да усетя и да разпозная това чувство. Има още много технически неща, които трябва да доусъвършенствам, за да покоря височина като тази", каза още Демирева, която ще запише участие на Диамантената лига в Юджийн на 27 май. 

 

Да добавим само, че следващият опит на Мирела на 200 см бе на самите Игри в Рио, където още в първия тя бе на косъм да успее ...

 

---


Тагове: Мирела Демирева, Скок височина, ИААФ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени