Шрифт:

Атлети пишат яйца по вековна традиция

Атлети пишат яйца по вековна традиция
15-04-2017 10:16 | Яна Касова

Атлети от клуба КЛАС-Костенец са част от носителите на вековна българска традиция – писането на яйца за Великден.

 

Красотата на обичая в село Костенец се предава от баба на внуче, на снаха, от жена на жена. А усвоилите до майсторство писането на великденски яйца ежегодно посвещават часове, в които да издадат от тайните си на местните деца. Много от атлетите на КЛАС-Костенец са преминали през обучението на Детска театрална работилница "Приказно детство" към читалището "Просвета - 1881" в село Костенец, преплетено с още великденски традиции. С обичаите са запознати Наталия и Гергана.

 

„Трудно се пишат яйца, никак не е лесно, разказва атлетката Наталия. – Баба ми е женена тук преди 40 г. и от тогава е научена да пише, прабаба ми също е знаела да пише. Значи тази традиция е много, много стара. Бих се пробвала да продължа традицията и аз.”

 

„И моята баба пише яйца. Разтопява се восък и с писалка рисуваш различни неща. Няма традиционни фигури, всеки го прави различно”, казва пък Гергана.

 

По писаните яйца оживяват най-различни орнаменти, като от шевици - цветя, птички, геометрични фигури и други. Въображението на жените се появява на черупката с помощта на разтопен восък, нанасян върху още суровото яйце с миниатюрна метална тръбичка (писалка). Престояват в зелева чорба, за да се “хване” боята. След това се потапят в багрилния червен разтвор, за да се боядисат и едновременно с това да се сварят. Яйцата не се мият предварително. По време на загряването на боята восъкът постепенно започва да се разтопява и да се отмива в разтвора. Яйцата се държат в багрилния разтвор докато заври. Изваждат се с лъжица и се изтриват с мека памучна или вълнена кърпа. Така останалият и полепнал по тях восък се отстранява и рисунката “светва” – бели шарки на червен фон. Старите и опитни майсторки прилагат технологията безпогрешно.

 

А за да се спази напълно старата традиция на село Костенец, стопанката на къщата започва писането като пали свещ, прекръства се и казва: “Дай Боже, догодина пак да се срещаме с червено яйце!”, прекръства се три пъти и сяда да черви яйцата.

 

 

 

 

 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Костенец, Традиции
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Габриела Петрова е Спортист №1 за август

23.09.2020

Силни резултати в Атлетика за младежи

23.09.2020

212 станици СПРИНТ по формулата три в едно вече на пазара

22.09.2020

Съветите на Тервел Пулев за правилно пиене на вода

22.09.2020

Класиране на атлетите ни на Балканиадата

20.09.2020

Дубъл за Петрова на Балканиадата

20.09.2020

Марк Славов подобри рекорда в копието

20.09.2020

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020Последни новини Най-четени