Шрифт:

Мария Кучина след разрешението: Защо 1.5 г. не ме пускаха

Мария Кучина след разрешението: Защо 1.5 г. не ме пускаха
13-04-2017 09:06

Световната шампионка на скок височина Мария Кучина- Ласицкене получи разрешение, заедно с още 6 други руски атлети, отново да се състезава на международни състезания, но като неутрална състезателка.

 

Атлетката имаше най-добри резултати в света през миналия сезон, а през зимата бе още по-добра, като постигна личен рекорд от 203 см.

 

След добрата новина за нея и другите руски атлети в понеделник, Мария сподели своите вълнения пред руския сайт на „Спорт експрес”.

 

- Може ли да ви поздравим, след като най-накрая така чаканият ден настъпи?

– Не мога да кажа все още, че този ден е настъпил. Допуснаха само 7 човека. Осталите – са под въпрос. И затова на мен ми е двуяко усещането.

 

– От вас в този случай все едно нищо не зависи. Може ли поне да се зарадвате за себе си?

– Да, поздравления, че аз най-накрая ще мога да участвам на международните стартове, но абсолютно не разбирам защо съм длъжна да се състезавам под неутрален флаг, а под националния? Затова не мога да се зарадвам пълнооценно. Остават много въпроси.

 

На мен никой не каза защо 1.5 година ние не можахме да участваме на международната сцена. И никой не може да ми обясни в какво съм се провинила, че дори сега, след като всички допинг-проби са препроверени, не мога да представям Русия официално.

 

Нашите проби се оказаха чисти, за което ние толкова време крещяхме. А на нас прости ни изпратиха писмо, в което ни разрешават да правим това, на което имаме право. Защо ние сме длъжни да отговаряме за други?

 

Искате да получите извинение ли?

 

– Иска ми се. Все пак аз пропуснах олимпийските игри в сезон, когато имах най-добър резултат в света. С какво съм го заслужила?

Но, независимо от това, разбирам, че не трябва да зацикляме и да сее правим на обидени. Необхомдимо е да мисля за предстоящите стартове и там да показвам добрите си резултати. Моята задача сега е да се съсредоточа в представянето си.

 

- Вашият треньор Генадий Габрилян през миналата година говореше, че през това време на чакане изглежда, като че ли са ви хвърлил в океана - и вие гребете всеки ден, без да знаете къде е крайната цел, както и ще я има ли изобщо.

 

- Точно така беше. Сега има известно разбиране и ще бъде по-лесно да се гребе. Точно в началото за това, за състезанията ми, ще решава треньорът. Аз съм длъжна и отговорна само да тренирам. За първия старт поне има яснота – планираме да участвам на 27 май на „Диамантената лига” в Юджийн. Моят мениджър Олга Назарова ще се свърже с организаторите, защото трябва да имам покана.

-          

Ако зависи от мен, иска и се още сега да се състезавам колкото се може по-често. Искам да си спомня какво беше това. Но зная, че стартовете ми трябва да са строго планирани. Възможно е към нас да има друго особено внимание и на нас да да гледат по-друг начин. Но ние сме готови.

Що се отнася до главното за този сезон, то е очевидно, че това е световното първенство в Лондон. Искам да защитя титлата си. 

 

---


Тагове: Мария Кучина, Скок височина
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени