Шрифт:

Проф. Петър Бонов вече на 70 години

Проф. Петър Бонов вече на 70 години
Проф. Жалов поздравява проф. Бонов за доклада, изнесен по случай 90-годишнината на БФЛА (2014 г.).
05-01-2016 08:34

Един от най-големите специалисти в областта на бяганията на средни и дълги разстояния в България – проф. Петър Бонов – навършва 70 години. В току-що излязлата от печат книга на проф. Константин Жалов „Покоряване на върховете – бягания” е отделено значително място за нашия известен и авторитетен спортен учен, педагог, треньор и теоритик в областта на леката атлетика. Предлагаме на читателя без съкращения кратка биографична справка за проф. Бонов, поместена именно в споменатата книга.

Петър Бонов е роден на 5 януари 1946 г. в град Чирпан. Учи в родния  си град до 1959 г., а след това завършва средното си образование в гр. Пазарджик, където живее от 1959 до 1963 година.

Благодарение на учителя по физическо възпитание от Пазарджик  Цветан Иванов – бивш състезател по лека атлетика, в гимназията е създадено отношение към физкултурата и спорта. Първоначално Петър започва да тренира плуване и баскетбол (1955-1959). Треньорът от Пазарджик Гено Генов спечелва Бонов за леката атлетика и го насочва към тренировки основно в спринта, препятствията и скоковете. Резултатите не закъсняват и Петър завоюва републиканската титла на 110 метра препятствено бягане за юноши младша възраст. Отбива военната служба в Армейската спортна школа на ЦСКА, където е насочен към 400 м  препятствено бягане (1963 – 1965 г.). Участва в националния отбор на международната среща за юноши България – Беларус през 1965 г.

След завършване на военната си служба Петър Бонов става студент във ВИФ. По време на следването продължава да тренира и да се състезава, но получава сериозна травма, която го принуждава да прекрати и сложи край на състезателната дейност.

През 1969 г. завършва ВИФ и е назначен като треньор на дружество „Левски-Спартак“. През 1975 г. с конкурс е назначен за хонорован преподавател по лека атлетика във ВИФ, а през 1976 г. печели обявения конкурс за асистент в катедра „Лека атлетика“. През 1979 г. е повишен като старши асистент, а през 1983 – като главен асистент. През 1995 г. се хабилитира за доцент, а през 2004 г. получава научното звание „Професор“.

Цялата професионална дейност на проф. Петър Бонов е в областта на леката атлетика, с насоченост преимуществено към бяганията и кондицията в другите спортове (футбол, баскетбол и др.). Като кондиционен треньор на представителния мъжки футболен отбор на „Левски Спартак” през 1984 г. Петър Бонов печели шампионската титла на България от VI-ата Спартакиада.

Творческата дейност на Бонов е насочена и преминава в три направления: педагогическо-треньорска, научна и ръководна дейност.

Петър Бонов се изявява като отличен педагог-треньор. Десетки атлети, специализирали се в бяганията, са постигнали изключителни успехи под негово ръководство: Добринка Шаламанова - световна студентска шампионка на 3000 м стипълчейз (2007 г. Бангкок), както и редица национални и балкански рекордьори и шампиони, както и участници на европейски и световни първенства и олимпийски игри. Сред тях личат имената на Росица Екова, Петя Сташилова, Сергей Митов, Ванчо Стоянов, Иванка Бонова, Анушка Димитрова, Александър Огнянов и др.

Като старши треньор на в бяганията на средни и дълги разстояния в БФЛА, Петър Бонов е участвал в подготовката на изтъкнати наши рекордьори в бяганията през отделни периоди: Светла Златева, Николина Щерева, Евгени Игнатов, Мирослав Чочков, Панайот Кашанов и др. През зимата на 1985 г. под негово ръководство Николина Щерева постави два много силни национални рекорди в зала: 2:00.12 на 800 м и 4:05.34 на 1500 м. Щерева завоюва четвъртото място на ЕП в зала в Атина на 1500 м. Тренировъчните й резултати през цялата зима на 85-а са показвали, че тя е била готова за световни рекорди - бягане около 1:58 на 800 м и 4:01 на 1500 м. За съжаление едно злощастно падане попречва на Бонов и Щерева да реализират подготовката на атлетката. За неговите успехи и високи резултати в бяганията на средни и дълги разстояния, проф. Петър Бонов е удостоен със званието „Заслужил треньор“.

Проф. Петър Бонов е един от най-изявеният теоретици в областта на средните и дълги бягания. Неговите научни разработки са публикувани в най-реномераните и авторитетни издания у нас и в чужбина. Участвал е с научни доклади в много конференции и международни конгреси.

Най-крупните му теоретични изследвания по проблемите на бяганията започват още като студент. Дипломната му работа е на тема „Разпределение на усилията при бягане на 400 м препятствия“. Кандидатската му дисертация е на тема „Усъвършенстване управлението на специфичната физическа работоспособност при висококвалифицирани състезателки на 800 метра“, а докторатът е на тема  „Моделиране на адаптационните процеси в подготовката на спортиста към продължителни бегови натоварвания“.

Петър Бонов е един от първите автори от международен мащаб, който разработва проблемите на адаптацията и адаптационните процеси при тренировката в бяганията. Този проблем е развит в докторския труд и в монографията „Бягането за издържливост и адаптация“.

Бонов е един от най-изявените специалисти в изследването и прилагането на високопланинската подготовка. През 1994 г. той организира конгрес на тема „Височинна тренировка и кондиция“ във Високопланинската спортна база „Белмекен“, където участват представители от 53 страни.

Проф. Бонов има над 120 научни публикация по проблеми на бяганията. В тях са засегнати, изследвани и анализирани почти всички най-важни аспекти, засягащи бяганията на средни и дълги разстояния. Най-съществени от тях, с приносни моменти и с подчертан теоретичен и практично-приложен характер са:

– разработените математически модели за прогнозиране на беговия потенциал

– изготвените модели за прогноза и оценка на беговите натоварвания в аеробен, смесен и анаеробен режим

– разработените модели на критични нива при бяганията на средни и дълги разстояния.

Бонов заема много ръководни длъжности в различни обществени организации у нас и в чужбина. Благодарение на успехите му в спортно-тренировъчната дейност и най-вече заради неговите научни разработки, той е желан лектор и експерт.

Бил е в спортно-техническото ръководства на БФЛА, като старши треньор на средни и дълги бягания. Бил е старши треньор на олимпийското звено през 1972 и 1976 г.

Бил е вицепрезидент на „Европейската асоциация на треньорите по лека атлетика“ (ЕАСА) и в момента е почетен вицепрезидент на организацията. Той е лицензиран лектор към ЕАСА и е изнасял лекции в много страни – Австрия, Финландия, Украйна, Италия, Унгария, Русия, Турция, Малайзия, Сърбия, Черна гора, Румъния и др.

Като преподавател във ВИФ (сега НСА) проф. Бонов е заемал редица отговорни академични длъжности. Бил е два мандата (2004 – 2012 г.) Зам. ректор по научната дейност и председател на Специализирания научен съвет по „Теория и методика на физическото възпитание (ТМФВ).

Петър Бонов има и още едно постижение – неговата атлетическа фамилия. Той и всички останали от семейството са били членове в различни гарнитури в българските национални отбори по лека атлетика в спринта и бяганията на средни и дълги разстояния. Най-заслужила е съпругата му – Иванка Бонова, която е национална рекордьорка с щафетата 4х400 м, участничка в Олимпийски игри (1976 г.) и една от десетте българки, бягали под „гросмайсторската граница” на 800 м.– 2:00.00 мин.“ (1.59.7 от 1980 г.). Синът му Антон е координатор в БФЛА и главен редактор и издател на списание „Атлетика“. Антон Бонов беше и неколкократен шампион на 800 м за момчета, кадети и юноши. Жената на Антон – Ивета - работи в „Център за научна и приложна дейност в спорта“ към НСА. Основната тематика на нейните разработки касае областта на бяганията.


Тагове: Петър Бонов
BGAthletic.com

Коментари

Още по тематаПоследни новини Най-четени