Шрифт:

Защо имаме болки в ахилесовото сухожилие, как да ги преодолеем?

Защо имаме болки в ахилесовото сухожилие, как да ги преодолеем?
24-11-2015 17:31

Едно от най-честите хронични заболявания, засягащо много спортисти, е тендинитът на ахилесовото сухожилие. Въпреки че е най-здравото сухожилие в човешкото тяло, системните високи натоварвания в спорта и не лечението на травми, могат да бъдат причина за хронична болка и възпалението му.

Най-често от тендинит на ахилесовото сухожилие страдат бегачи, футболисти, гимнастици, баскетболисти и спортисти от спортове с интензивно натоварване на долните крайници.

Какво е тендинит на ахилесовото сухожилие и какви са неговите симптоми?

Ахилесовото сухожилие е най-голямото, но и най-уязвимото за травми сухожилие в човешкото тяло. То свързва мускулите в задната част на подбедрицата с петната кост и при постоянни големи натоварвания или травми, може да се стигне до възпалението му - тендинит на ахилесовото сухожилие. Това се обуславя от сравнително малката еластичност на ахилесовото сухожилие, което при върхови или системни натоварвания получава микротравматични увреждания, които водят до развитието на възпалителен процес. В зависимост от мястото на микротравмата, възпалението се появява на залавното място на ахилеса за петата (инсерционит) или по неговата дължина. В началото тендинита на ахилесовото сухожилие започва като остър микротравматичен възпалителен процес, който ако не се лекува адекватно, може лесно да хронифицира и да доведе до дегенеративно-дистрофични промени и спонтанно скъсване на ахилесовото сухожилие, поради което проблема не бива да бъде пренебрегван. Хроничният тендинит на ахилесовото сухожилие е особено голям проблем при много от атлетите, поради неговата упоритост и склонност да се появява отново.

Симптомите на тендинит на ахилесовото сухожилие са свързани с остра болка при движения като, бягане и скачане, която се засилва при увеличаване на натоварването и намалява при покои. Много често болката се появява спонтанно, след по дълъг период на почивка или не трениране. Болката се усеща най често точно над петата, като вследствие на възпалителния процес може да има и оток, а по-късно и уплътнения в областта на ахилесовото сухожилие.

Какви са причините за тендинит на ахилесовото сухожилие?

При спортистите основни фактори за развитие на тендинит на ахилесовото сухожилие са пренапрежението, хроничното пренатоварване и недостатъчното загряване. Най-често при бегачи се получава при рязкото увеличаване на разстоянието, скоростта, наклона и недостатъчната почивка между натоварванията.

Към тези фактори могат да се включат и скъсените мускули на прасеца, не подходящи или износени спорни обувки, или неправилна техника на тичане. Само по себе си спортното натоварване не е проблем за сухожилието, а проблемът произлиза от липсата на последователност на натоварването или резки пикови натоварвания без предварителна подготовка.

Диагностика на тендинит на ахилесовото сухожилие

При тендинит на ахилесовото сухожилие диагнозата се поставя на базата на клиничните симптоми, огледа и палпацията (опипването) и резултатите от рентгенорграфията или ЯМР (ядрено магнитен резонанс).

Лечение на тендинит на ахилесовото сухожилие

В повечето случаи тендинита на ахилесовото сухожилие се лекува консервативно, като средствата за лечение се подбират съобразно стадия на заболяването.

В острия период средствата са подобни като при навяхване и са свързани с почивка и не натоварване на ходилото (поне 1 седмица), студени компреси и криотерапия (плик с натрошен лед увит в къпа за 10-15 мин. няколко пъти на ден) и повдигане на крайника.

От средствата на кинезитерапията могат да използват леки упражнения за поддържане на обема на движение в глезена става, плуване, велоергометър и релаксиращ масаж на мускулите на задната част на подбедрицата.

От апаратната физиотерапия могат да се използват средночестотни и нискочестотни токове с обезболяващи параметри, УЗ (ултразвук), лазертерапия.

Удачно е да се използват подложки за поддържане свода на ходилото и повдигане на петата, различни ортези и наглезенки, както и спортни ленти по хода на ахилесовото сухожилие.

От медикаментите могат да се използват нестероидни противовъзпалителни и обезболяващи средства, а използването на кортикостероиди трябва да се прецени поради риска от последващо скъсване на ахилесовото сухожилие.

При тендинит на ахилесовото сухожилие средствата на лечението са насочени към недопускане на хронифициране процеса, поради това, че води до дегенеративни изменения в сухожилието, което е един от основните фактори за скъсването му при спорт.

Ако консервативното лечение не даде резултат се преминава към оперативно лечение, като е добре да се подбере най-малко травматизиращата техника на операция.

Източник: Framar.bg


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени