Шрифт:

Стойко Цонов: Тезджан е мечтата за всеки треньор

Стойко Цонов: Тезджан е мечтата за всеки треньор
07-04-2015 09:53

Стойко Цонов сподели, че Тезджан Наимова е състезател-мечта за всеки треньор. Цонов я подготви до титли и медали в спорта, но през 2013 г. беше наказана с доживотно лишаване на състезателни права заради второ допинг провинение.

„Предимството на Тезджан се състоеше в това, че тя беше лека на килограми и в същото време много силна физически. Във върховите си години тежеше 50 кг. Имаше невероятни показатели с щанги, притежаваше голяма взривност. Освен това имаше вродени хъс и амбиция, което не се създава с тренировки – или го имаш, или го нямаш. В това отношение са по-меки, жените – по-нахъсани, готови да те смачкат и изядат. Ако я бях подготвил добре, просто си сядах на трибуната и гледах спокойно – знаех, че няма да има грешка. Това е мечтата за всеки треньор”, каза Цонов пред в-к „Марица”.

В момента треньорът работи със сина си Георги, който се класира пети в торйния скок на еврошампионата в зала в Прага през март.

„Европейското в Чехия беше подобаващо завръщане – пето място. Две години беше мъка, наложи се операция, заяви още Цонов-старши пред в-к „Марица”. - Вътрешно очаквах този успех, дори твърдя, че можеше да стане европейски шампион, колкото и нескромно да звучи. В последния си опит той залитна на втора крачка, иначе отиваше на над 17 м. Шампионът записа 17.20 м. Усети как да скача, но състезанието свърши. Иначе такова залитане е много опасно, може да стане лоша контузия. Дори треньорът на Нелсон Евора – олимпийски, световен и европейски шмпион, му каза: Ти си камикадзе.„


Тагове: Стойко Цонов, Тезджан Наимова, Георги Цонов, Троен скок
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени