Шрифт:

Mускулните крампи - как да се избавим от тях

Mускулните крампи - как да се избавим от тях
02-11-2014 11:33

Мускулните крампи могат да бъдат много неприятни и силно болезнени, особено когато ни намират в най-неподходящия момент и ни причиняват значителен дискомфорт. Крампите възникват при най-невинните движения и могат да обхванат буквално всяка част от тялото.

Болезнените мускулни съкращения продължават от  секунди до няколко минути, като варират от много леки, подобни на тикове, до много силни, водещи дори до счупвания на подлежащите кости от мощното мускулно съкращение. Крампите на гладките мускули засягат по-често мускулите на храносмилателния тракт, както и вътрешните органи, докато скелетните крампи обхващат подбедриците, бедрата и сводовете на стъпалата. Мускулните крампи възникват в резултат на неволево и силно съкращение на мускулите без последваща релаксация. 

Как да се предпазим?

Чести причини за мускулни крампи са дехидратацията и електролитния дисбаланс като недостиг на важни минерали като калций, калий и магнезий. Ниската концентрация на изброените минерали, освен че екстремно повишава мускулната и нервната възбудимост, което е предпоставка за крампи, съдейства за получаването им и чрез нарушаване на други механизми, необходими за нормалното мускулно съкращение и отпускане и нараняване на опорно-двигателния апарат. В този случай се получава рефлекторен мускулен спазъм, който цели да намали възможността за движение и да стабилизира увредената област. Поради това доброто хидратиране е изключително важно, за да се предпазим от прекомерна загуба на вода и електролити чрез потенето. Резките промени в околната температура също така трябва да бъдат избягвани. 

Крайната умора, особено при топло време, може да предизвика мускулен спазъм. Редовното разтягане преди и след тренировка може да ви осигури защита от мускулни крампи в резултат от физическо натоварване. 

Лечение на мускулните крампи 

Стречинг. Когато мускулните крампи възникнат във волевите мускули, каквито са скелетните, трябва леко да се опитате да разтегнете мускула до обичайната му дължина. Тъй като крампите често се появяват циклично, стречингът ще помогне да се преустанови цикъла – скъсените мускули се удължават, облекчава се болезненият спазъм. >

Почивка. Когато физическата умора е виновникът, вашите крампи могат да изчезнат ако си вземете малка почивка и поспите добре. 

Прием на вода и солеви разтвoри. Дехидратацията и загубата на елекролити се повлияват добре от повишен прием на вода и течности.

Ледени блокчета. Поставянето на леден компрес върху засегнатото място намалява възпалението и има отпускащ ефект върху мускулите. 

Притискане. Ако фиксирате с двете си ръце мускула в най-щадяща позиция, болката чувствително ще намалее и ще се прекъсне порочният кръг от последователни болезнени мускулни спазми. 

Балсами и мехлемиРазличните болкоуспокояващи мехлеми помагат за отпускането на мускула. 

Медикаменти 

Стречингът може да се окаже недостатъчен за облекчаване на болката, причинена от мускулните крампи. Освен това крампите на гладките мускули са особено трудни за повлияване, тъй като засягат неволеви мускули. Вашият лекар би могъл да ви предпише различни медикаменти, ако крампите доведат до увреждане на мускула или дори до скъсване на мускулни влакна. Лекарствата намаляват за кратко болката, а най-често използваните група са противовъзпалителни, обезболяващи и мускулни релаксанти. Подходящият медикамент и доза варират много за различните хора и се определят в зависимост от отговора към лечението. 

Антипаркинсонови медикаменти. Лекарствата срещу болестта на Паркинсон също се използват за лечение на мускулни крамппи. Те намаляват нивата на ацетилхолина в мускулите, а с това и сковаността в ръцете, краката и тялото.

Хинин. Хининът се използва за превенция и лечение на мускулните спазми. Той намира широка употреба в лечението на гладкомускулни крампи. Хининът намалява възбудимостта на мускулите и ги прави по-малко податливи на спазми. Въпреки това този медикамент има много странични ефекти и трябва да се приема само след лекарско предписание. У бременни жени може дори да доведе до спонтанен аборт и малформации. 

Ботокс. Ботулиновият токсин тип А, по-известен като Ботокс, също може да бъде инжектиран в определени мускули, за да премахне мускулния спазъм.


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени