Шрифт:

Велко Велев 35 години след рекорда - за успехите и неволите, за връзката си с великата Файна Мелник

Велко Велев 35 години след рекорда - за успехите и неволите, за връзката си с великата Файна Мелник
08-02-2014 11:30
Георги Делчев, за списание ‘Атлетика’ 
 
Преди няколко месеца се навършиха 35 години от поставянето на рекорда ни в мятането на диск за мъже на Велко Велев, който е сред най-старите ни върхови постижения в леката атлетика, по-дълголетен от неговия рекорд е само този на Михаил Желев на 3000 м/пр от 1969 г.
Велко Велев е роден на 4 януари 1948 година в София. Национален рекордьор е на диск (67.82 м). Има 25 годишна кариера на елитен състезател. През цялото време е само с един треньор – Васил Попов и членува само в един клуб – ЦСКА. Велко е първият българин преминал границата на 60 метра на диск, има 11 национални рекорда. Участвал е на две (три, ако считаме паралелните турнири за соцстраните през 1984 г.). На игрите през 1976 г. в Монреал е 10-и с 61.00 м (изпреварва легендите Силвестър (САЩ) и Рики Брух (Шв), а на квалификацията е с трети резултат – 63.70. На игрите в Мос ква 1980 г. се класира 8-и с 63,14.
На европейското първенство в Рим през 1974 е 5-и с 61.00 м, на шампионата в Прага през 1978 г. е 4-и с 64.54.
Велко наследява „трона” в диска от големия ни атлет Тодор Артарски, за когото казва, че са били „големи приятели” и е научил много неща от него.
През богатата си кариера Велко Велев има победи над най-големите ателети в диска – американците Силвестър, Уилкинс, Пауел, шведа Брух, Милде, Лош, рекордьорът Юрген Шмидт, Лудвиг Данек. Не е се е срещал само с великия Ал Ортър.
Велко има три брака и три деца. Бе съпруг на най-голямата дискохвърлячка в света Файна Мелник, която е олимпийска шампионка през 1972 г. и е първият човек в света преминал границата на 70-е метра. Сега е щастливо женен за Емилия Миразчийска (бивша състезателка на копие), с която имат дъщеря Нора и син Иван, а вече се радват и на внучета.
Въпреки забележителните си резултати и изключителното спортно дълголетие, все нещо остава, от което големият ни атлет не е доволен и трудно може да забрави.
Интересна е историята на Велко как е започнал да спортува. През 1961 година живее във Владая при дядо си и решава да се разходи да гледа кино в София. Само, че до филма имало още няколко часа и се разходил до националния стадион „Васил Левски”. Точно тогава бил атлетическият турнир на Световните студентски игри, а в това време легендата Валери Брумел поставил световния си рекорд от 225 см. Бъдещият ни шампион на диск бил впечатлен и възхитен от магията - лека атлетика. Много му харесвали скоковете, бяганията и хвърлянията. Съдбата го праща при подходящия преподавател в училище, която вижда заложбите му и го праща в УСШ „Септември”. Там оценяват таланта му и младежът е привлечен да тренира.
Велко разказва, че първото му хвърляне на диск било 26 метра. На първото си състезание –градското за юноши на София през 1966 г. се класира трети с 36 м. След това благодарение на приятелите му и атлети – Румен Геров, Георги Димитров (Корема) и Стефан Димитров, отива при Васил Попов в ЦСКА, където започва звездният път на най-добрия български атлет на диск.
Няма спор, че най-основателните му надежди за медал и дори за титла си остава европейското първенство в Прага през 1978 г. Пък и само седмици преди това е подобрил рекорда ни, с което е 4-и в европейската и 8-и в световната ранглисти по това време. Това логично му дава и нужното самочувствие. Преди първенството всичко с подготовката върви идеално, а няколко дни преди да замине за чешката столица Велко и треньорът му „проиграват” квалификацията на тренировка на националния стадион “Васил Левски”. Прави 10 опита, като всичките са над рекорда му, нещо повече уредът се приземява все в рамките на 70-ия метър. Всичко е ОК и си тръгват, но на треньора вероятно му се искало да види перфектния опит и накарал Велко да завърти още един опит, който се оказва фатален и с това се провалят надеждите за медал и титла. Точно на този опит нещо става и Велко се контузва, най-вероятно скъсан или разтегнат мускул на едното бедро. В Прага също смятал, че няма да има проблем, но на самото първенство още на квалификацията се оказало, че контузията е сериозна. На помощ му се притекли руските лекари и му направили специална превръзка, която да държи мускулатурата стегната. Така с много обезболяващи инжекции се състезавал нашият атлет. Въпреки това минал безпроблемно квалификацията, а на самия финал, въпреки дъждовното време и хлъзгавия сектор, Велко хвърлил диска над 65 метра, с което бил сигурен медалист. Само, че тогава още няма сегашните безпристрастни уреди за измерване и опитът е обявен за 64.54 м. Това обаче му стига само за 4-о място. Руснаците, също смятат, че опитът е поне 65 метра, защото пада на лентата на този метраж и го съветват да подадат контестация, но ръководството на нашата делегация отказва, защото имало скандал с наши атлети със съмнения за допинг. За да бъде избегнато това, пазарлъкът с Велко бил, че финансово ще го обезщетят като за медалист, но да не подават оплакване.
Цялата статия може да намерите в новия брой на списание „Атлетика”, който вече е на пазара. 

BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени