Шрифт:

Атлетка с две лица – Радослава Мавродиева

Атлетка с две лица – Радослава Мавродиева
27-12-2012 09:21

 

По традиция в края на година е време за анализи и равносметки. Българската лека атлетика изпраща изминалите 12 месеца със смесени чувства. От една страна е Евротитлата на Ивет Лалова и силното ни представяне на шампионата на континента в Хелзинки. За първи път в историята бяхме домакините на световно първенство за мъже и жени, а състезанието в Каварна остави отлични впечатления. От другата страна обаче е посредственото участие на българските атлети на Олимпийските игри, без нито един финалист. Скандалното признание на Радослава Мавродиева, че е участвала симулативно на две големи първенства и положителната допинг проба на Инна Ефтимова. През годината BGathletic.com проследи отблизо всичко случващо се в българската атлетика и отново бе най-достоверният източник на информация, свързана с Царицата на спортовете. В последните дни на 2012-та ще обобщим представянето на 10-те най-добри българи в класация на списание „Атлетика”. След като ви представихме Георги Иванов, Виктор Нинов и Венелина Венева-Матеева, сега наред е №7 Радослава Мавродиева.

Атлетка с две лица – Радослава Мавродиева

Радослава Мавродиева се нареди на седмо място сред на Най-добрите атлети за годината, но със сигурност е едноличен лидер в класация за най-обсъждана състезателка през 2012-а. Гюлетласкачката изпраща най-успешната годината в кариерата си, но не с шестото място на европейското първенство и личните си резултати стана обект на полемика от страна на привърженици и журналисти.

Мавродиева сътвори най-големия скандал от десетилетия в българката атлетика, като стана първата състезателка признала, че нарочно се е проваляла на състезания. Последва символично наказание от стана на федерацията, която запази своя имидж като санкционира атлетката със „забележка”. В следващите редове ще се опитаме да ви върнем в хронологията на странната комуникация между състезател и централа.

Всъщност, преди да се стигне до безсмислени пресконференции, размяната на писма и подхвърляне на реплики в медиите след края Олимпиадата, Мавродиева и нейната треньорка Валентина Желязкова привлякоха вниманието към себе си още в началото на година. Седмица преди световното първенство в зала състезателката на АСКЛА Сливен предприе странния и лишен от всякаква логика ход да участва на държавния шампионат по зимни хвърляния, където се класира на престижно 4-то място на коренно различната от тласкането на гюле дисциплина – хвърляне на чук.

Няколко дни по-късно Мавродиева направи три опита на шампионата на планетата като пред стотиците български фенове в зала „Атъкьой” демонстративно настъпваше прага, за да й бъде зачетен неуспешен опит. По традиция, преди и след състезание тя отказа всякакви изявления.

Радослава започна летния сезон с личен резултат на турнира „Нови звезди” - 17.71 м, с което си осигури участие на еврошампионата в Хелзинки и Олимпийските игри. Месец по-късно сливналийката подобри най-доброто си постижение като го фиксира на 18.20 м по време на турнира „Павел Павлов”. Във финландската столица за първи път тя се класира на финала на голямо състезание при жените, където зае шесто място с 18.14 м. Между континенталния шампионат и Игрите в Лондон Мавродиева не участва на състезание. На най-отговорния спортен форум на три пъти с лекота настъпи прага, за да запише фаул.

След Олимпиадата президентът на БФЛА Добромир Карамаринов обяви, че следва разследване защо състезателката е направила три фаула и препоръча на останалите ни атлети да се замислят дали наистина искат да се занимават със спорт.

Последва гневна реакция от страна на тандема Мавродиева и Желязкова, които заявиха, че се чувстват обидени от думите на Карамаринов и категорично отрекоха да е имало симулативно участие. Те обвиниха централата, че не всички пари за подготовка са преведени.

Фитилът на караницата беше запален и от федерация отговориха мигновено, че Радослава лъже и оронва престижа на БФЛА, за което ще й бъде потърсена сметка.

Състезател и треньор не останаха да длъжни и събраха медиите на пресконференция в София, на която обявиха, че Мавродиева е изкупителна жертва за слабото представяне на целия отбор в британската столица и нападнаха Карамаринов като казаха, че той има лично отношение към тях. Но признаха, че парите за подготовката са им преведени. Стана ясно, че са подценили Олимпиадата и това е довело до трите фаула. Относно неуспешните опити на световното в Истанбул двете обясниха, че изобщо не са искали да участват, но от федерацията са ги задължили. Мавродиева нападна и медиите като каза, че те също имат вина за случващото се с нея.

Седмица след пресконференцията Радослава коренно смени позицията си и в официалното й обяснение до федерация призна, че е правила нарочно фаулове и обещава повече да не се случва.

Последва решение на Управителния съвет на БФЛА, с което атлетката се наказа със забележка и „последно предупреждение за лишаване от състезателни права.”

Така, с щастлив край, драмата завърши.

Останаха да висят в пространството няколко логични въпроса.

Защо федерацията задължава някой да участва на световно първенство, след като той не се чувства подготвен?

Защо президентът на федерация гръмко обявява пред медиите, че ще прави разследване без преди това да е разговарял със състезателката. Самата Мавродиева заяви, че още в Лондон на няколко пъти се е срещала с представители на БФЛА, но никой не й е казал нищо. Ако Радослава не беше отвърнала на обвиненията, какво всъщност щеше да бъде разследването?

Защо треньор и състезател си позволят да подценяват Олимпийските игри, дори оставяйки назад факта, че са получили и държавно финансиране?

Защо нямаше разследвания и наказания за трите фаула на Георги Иванов в тласкането на гюле на Игрите в Пекин и демонстративното спиране на Десислав Гунев по време на сериите на 200 м на световното първенство в Берлин?

Признанието на Мавродиева е доказателство, че в последните години основният дразнител за много от българските спортисти е покриването на норматив за дадено състезание. Председателят на БОК Стефка Костадинова посочи като една от причините за провалът в Лондон именно това, че за голяма част от спортистите ни квотата е равносилна на заслужена екскурзия.

Мавродиева се превърна в изкупителната жертва на спорта ни, но нейното признание трябва да бъде разгледано и от друга гледна точка. Кой и как работи за мотивацията на спортистите ни, психологическата им подготовка и изграждането им като професионалисти на спортния терен. У нас всичко пада върху плещите на треньора, който често се превръща в психолог, масажист, шофьор, готвач, лекар, мениджър. И докато схемата принуждава треньорът да съвместява всички дейности в 1, той логично понася и отговорностите за продукта си – спортиста.

Дано Радослава извлече положително от тези случки, защото през тази година тя показа, че може да бъде състезател на европейско ниво. Дано е разбрала, че последното място в класирането е по-добро от три фаула. И дано се е научила, че комуникацията с медиите не вреди.


Тагове: Десетте най-добри атлети, Радослава Мавродиева, Гюле
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени