Шрифт:

Откриха Алея на олимпийската слава във Влас

 Откриха Алея на олимпийската слава във Влас
16-08-2019 16:44

Алея на олимпийската слава с образите на всичките златни олимпийци на България бе официално открита в град Свети Влас от председателя на БОК Стефка Костадинова и Йордан Динев, председател на Фондация “Българска памет – Братя Диневи“. “Златната“ алея ще пази спомена за златните олимпийци на България и ще мултиплицира постиженията им, поясниха мотивите за създаването на Алеята нейните инициатори.

 

Алеята бе осветена с водосвет от сливенския митрополит Йоаникий, който специално благодари на Братя Диневи за спомоществователската им дейност в полза на България.

 

В Алеята са поставени барелефите на 48 български спортисти, извоювали 52 златни медала за България. Първият от тях е спечелен през 1956 г. в Мелбърн от бореца Никола Станчев, а последният – от гребкинята Румяна Нейкова през 2008 г. в Пекин. Барелефите на златните ни олимпийци са поставени на една от най-оживените туристически улици в град Свети Влас.

 

При откриването Стефка Костадинова благодари на Йордан Динев за създаването на Алеята от името на БОК. “Това е много важна инициатива в България за нас, олимпийците, заради това искрено благодарим. Алеята ще съхрани постиженията на златните спортисти и ще ги мултиплицира“, каза Стефка Костадинова.

 

Олимпийският шампион по борба от 1972 г. Георги Мърков развълнувано благодари на БОК и Йордан Динев за Алеята с образите на златните олимпийци. “Вече намаляваме – някои вече си отидоха от този свят, други са болни, трети улисани в грижи, като че ли споменът за тези постижения се забравя. Инициативи като тази съхраняват паметта, заради това благодарим,“ каза Георги Мърков.

 

“Целта на нашето начинание е да се остави спомен за всички спортисти, които са прославили името на България в различните олимпиади по света. Каквото и да направим за тях - нашите златни олимпийски шампиони, ще е недостатъчно, затова ние събрахме ликовете и постиженията на тези наши национални герои на едно място и ги поставихме на една от най-оживените улици в Свети Влас – в близост до средновековния храм “Свети Власий“ и паметника на хан Тервел, за да могат хората и най-вече чуждите туристи да видят златните постижения на България“, обясни мотивите за създаването на Алеята Йордан Динев.

 

Фондация “Българска памет – Братя Диневи“ е създадена през 1990 г. и през последните 29 г. е изградила четири православни храма, множество войнишки паметници, сред които най-известният – шестметров монумент в Карлово, посветен на  воините, загинали в борбата срещу световния тероризъм, монументи на национални герои като петметровия паметник на хан Тервел, амфитеатър за 600 човека и др.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Стефка Костадинова, БОК
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени