Шрифт:

Битка на полове

Битка на полове
Станка Златева е звездата на борбата в последното десетилетие.; Снимка: Getty Images
06-02-2018 11:38 | Яна Касова

Дебатите около Истанбулската конвенция повдигнаха темата около защитата от насилие на жените, но и отново отвориха врата на темата за равенството между половете. Вече няколко години в спорта дамите успешно нахлуват в запазените до преди декада мъжки територии. А в ерата на феминизацията от световните спортни институции подкрепят битката на половете.

 

Още от края на миналия век Международния олимпийски комитет (МОК) поддържа политика да осигури равенство между мъжете и жените на сцената на олимпизма. До голяма степен тази вълна се надигна под влиянието на американската концепция от 80-те години на миналия век за изравняване на социалните права и възможности между двата пола. Усилията на МОК се прехвърлиха и в международните спортни федерации в отделните спортове. А резултатът е не само уеднаквяване на дисциплините, но и на възнагражденията, навлязоха и изисквания за минимална квота назначени жени на ръководни постове.

 

Видим резултат към равенството между мъже и жени ще се види съвсем скоро – по време на следващите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 г. Дамското присъствие в япоснката столица ще се вдигне до рекордните 48.8%. В Рио 2016 спортистките бяха 45.2%, а в Лондон - 44,2%. За да достигнат до този успех от гледна точка на феминистите от МОК направиха драстични промени в иначе консервативната олимпийска програма. Смесени щафети в плуването (4х100 м) и леката атлетика (4х400 м) ще дебютират под петте преплетени кръга в Токио 2020. Смесени състезания са включени в джудото, тениса на маса, стрелбата с лък и триатлона. В колоезденето на писта се добавя преследване "Мадисън" за мъже и жени. За изравняването в половете вдигането на тежести губи една мъжка категория, а боксът - две. Международните федерации ще трябва да решат точно кои да отпаднат. Във водната топка увеличиха квотата за дамските отбори, като намалиха мъжките. Кануто премахма двойките и два спринта, за да отвори място на три женски дисциплини. Гребането се лишава от четворките мъже заради дамите. В стрелбата отпадат три дисциплини за мъже заради три смесени състезания.

 

През годините

 

Няма какво да се лъжем, всеки спорт вече се практикува и от жени, независимо колко мъжки ориентиран е от гледна точка на адреналин, тестостерон или умения. На ринга за боксови състезания и различните разновидности на бойните спортове от повече от десетилетие излизат и представителки на нежния пол. От 2012 г. женският бокс официално е в програмата на Олимпийските игри и още при дебюта му Стойка Петрова е с тима на България.


ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени