Шрифт:

Скокът на дължина за мъже под лупа

Скокът на дължина за мъже под лупа
04-02-2018 02:20

Доста вълнения и емоции предостави на публиката скокът на дължина за мъже в съботната вечер на националния шампионат в зала „Асикс Арена”.

 

Четиринадесет състезатели се отправиха в сектора и почнаха да се подготвят за изявите си. Още в първия кръг врачанинът Пламен Петков (СКЛА Ивайло Младенов) се подсигури със 7.21 м. След малко славистът Крум Захариев (след няколко състезания с много фаулове) успя да си направи личен рекорд в зала – 7.03 м. Във втория си опит Петков добави 5 см за 7.26 м. Шампионът на открито за миналата година Даниел Анков (КЛАСА) пък изпълни един вдъхновен опит (може би над 7.40 м), но бе пристъпил съвсем малко с върха на шпайка си пластилина на дъската... После пловдивчанинът Румен Димитров (Лок Пд) (специалист повече в тройния скок) също се пренесе над седмия метър – 7.11 м... В началото на третия кръг скачащият първи в списъка 19-годишен Илия Сивков (Хеброс Харманли) отскочи много здраво от дъската и след чудесна дъгаа се приземи на 7.19 м (личен рекорд в зала). Сивков почти година лекуваше травма и едва преди седмица се появи отново в сектора. Пламен Петков от своя страна продължи стабилната серия със 7.24 м. Заплашен от угрозата да отпадне (след двата поредни фаула), Даниел Анков се презастрахова с един скок на 7.09 м (без да стъпи на дъската!). Но все още бе извън тройката. Димитров увеличи резултата си на 7.21 и остана на второто място след първата половина на състезанието.

 

За четвърти, пети и шести кръг останаха най-добрите осем. В четвъртия повечето атлети направиха фаулове. Нищо не се промени и в петия кръг (само Пламен Петков пропусна опита си, за да събере сили за последния кръг). Настанаха миговете на развръзка в последния шести кръг. Михаил Иванов (по-малкият брат на Тихомир Иванов) се приземи на 6.93 м, но не можа да се придвижи по-нагоре от седмото място! Веднага след него 17-годишният Борис Линков прибави 2 см към личното си постижение – 7.11 м. Но все пак остана под зоната за медалите. Даниел Анков нямаше повече какво да губи и трябваше да рискува. Той рискува наистина, но опитът му бе измерен на 7.36 м. Да, Даниел поведе, но съвсем не можеше да бъде сигурен в победата! След като Сивков пропусна последния си опит, дойде редът на Румен Димитров. Румен изпълни един вдъхновен скок и сред публиката се чуха въодушевени възгласи  – 7.42 м. Това ли е краят на борбата? Пламен Петков изведнъж се оказа на трета позиция. И тук именно се прояви силният му дух и непримиримостта му. Пламен изпълни един много добър технически скок и се приземи най-далече в тази вечер – 7.48 м (личен рекорд!).

 

Така крайното класиране придоби окончателен вид: 1.Пламен Петков 7.48, 2. Румен Димитров 7.42, 3.Даниел Анков 7.36, 4.Илия Сивков 7.19, 5.Борис Линков 7.11, 6. Крум Захариев 7.03, 7.Михаил Иванов 6.93, 8. Добромир Георгиев (КЛАСА) 6.71 м.

 

Пламен Петков е още съвсем в началото на дългия си път към достигане на успехите на прочутите си родители – европейския шампион и рекордьор на България на открито (8.33) и в зала (8.30) Ивайло Младенов и бившата световна рекордьорка за девойки в зала Десислава Александрова (1.96). Двамата с баща си със сигурност имат много по-големи цели и стремежи. Пък и сред подрастващите тази вечер видяхме, че в сектора няма да е никак скучно. И Илия Сивков, и Борис Линков (единият почти 19-годишен, другият ще навърши 18 през юли) ги чакат много състезания, на които трябва чувствително да подобряват метража на скоковете – поне до 7.50 м. А и Даниел Анков, сигурни сме, в никакъв случай няма да се задоволи с тазвечершния си резултат. Острата конкуренция в сектора – това ще е един от мотивите за непрекъснато усъвършенстване у всички най-добри българи с претенции в сектора за скок на дължина. Когато към днешните герои се присъедини и Даниел Добрев, ще стане още по-интересно и вълнуващо, нали?

 

Александър Вангелов

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: НШ 2018, НШ зала 2018, Пламен Петков, Румен Димитров, Скок дължина
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени