Шрифт:

Грешките, които бегачите правят

Грешките, които бегачите правят
26-01-2018 18:22

Бягането е един от най-добрите видове тренировки. То ви помага да сте по-здрави, да поддържате форма и същевременно ви помага да се справите със стреса. Независимо дали се занимавате с бягане любителско или професионално, вие трябва да спазвате множество правила, които са важни за правилното изпълнение на тази дейност. Често се случва да се правят неволни грешки, които сами по себе си не са толкова негативни, но в комбинация могат да ви попречат на развитието. Прочетете следващите редове и вижте дали ще се откриете в някоя от тях.

 

Започвате прекалено бързо

В началото на бягането може да се чувствате свежи и отпочинали и темпото да не ви затруднява, но ако тръгнете прекалено бързо е възможно да не успеете да завършите бягането по най-добрия начин. Най-добре е да увеличавате темпото си постепенно.

 

Обличате се прекалено много

Естествено, че е важно да сте добре екипирани, особено през зимата. Но когато се облечете прекалено много за дълго бягане, ще се чувствате некомфортно когато организмът ви е добре загрят и започнете да се потите обилно.

 

Не загрявате

Загрявката е най-важната част от тренировката. Тя ви помага да си създадете ритъм и да предотвратите травми. Може с разтягане, може с малко бягане и после разтягане, но трябва задължително да загреете.

 

Пропускате разпускането

След тренировка, особено когато е тежка, вие трябва да разпуснете по най-добрия начин. Това ще ви помогне да се възстановите по-добре за следващия ден. Трябва да се разтягате, да потичате леко, можете да използвате и фоумролер, но важното е да не подценявате разпускането след тренировка.

 

Не вземате мерки срещу слънцето през лятото

Може да ви се стори като минимална грешка, но през лятото може да ви струва много. Горещината и силното слънце ще ви попречат да тренирате пълноценно. Хубаво е да имате шапка и да се хидратирате. Също така при първите силни слънчеви лъчи е хубаво да използвате слънцезащитен крем.

 

Не се мотивирате достатъчно

Когато сте сами и умората настъпи, понякога организмът ви казва да спрете. Именно мотивацията и психическата издържливост са силите, които ви казват да продължите.

 

Натоварвате се в почивните дни

Колкото и професионално да тренирате, вие имате нужда от почивка, дори да не усещате, че е така. В почивните дни трябва да се възстановите, а не да се подлагате на нови натоварвания.

 

Бързане със състезания

Когато състезанията наближат и вие искате да участвате на тях, но същевременно искате да сте в перфектна форма, е възможно да започнете да тренирате повече от необходимото и по този начин да навлезете в по-добра форма. Но това може да ви окаже неприятно въздействие.

 

Тренировки по време на контузия

Когато усетите леко неразположение, породено от травма, понякога вие не му обръщате внимание и продължавате да тренирате със същата интензивност. Това може да доведе до по-тежка травма, която да ви извади извън тренировки за дълъг период от време.

 

Претрениране

Това е най-големият проблем за бегачите. Всеки иск да се раздаде максимално, но границата между раздаването на тренировка и претренирането е много малка. Важно е да не го правите, защото това ще ви повлияе в дългосрочните тренировки.

 

Игнориране на горната част на тялото

Повечето бегачи не обръщат внимание на горната част на тялото. Те работят повече за краката, защото те са основният участник в тази дейност. Но горната част от тялото също е много ценна и за нея също трябва да се работи.

 

Пренебрегвате възстановяването след тренировка

Често тренировките изразходват голяма част от времето ви и след нейното приключване трябва да се захванете с друга дейност – работа, учене или домашни задължения. Но не трябва да пропускате да се хидратирате добре и да хапнете правилната храна след тренировка.

 

Няма достатъчно интервални тренировки

Хубаво е да тренирате с постоянно темпо, защото това се доближава по най-добрия начин до състезание, но интервалните тренировки са това, което ще ви подготви по най-добрия начин за предстоящото състезание. Те са много важни, не ги забравяйте.

 

Бързо увеличавате разстоянието

Вярно е, че всеки иска да се пусне при добрите и да бяга повече. Но увеличавайте разстоянията на тренировка постепенно, а не рязко.

 

Наваксване през почивните дни

Често бягането се комбинира с работа или учение и времето не винаги достига. Когато имате план за определен брой километри за седмицата и решите да ги наваксвате през почивните си ди от работа или университет, то това ще ви попречи да постигнете най-добрия си резултат.

 

Сравнение с другите

Естествено, важно е да се сравнявате с други бегачи, но това не трябва да ви е основната цел. Всеки има различни възможности за тренировки и амбиции и не е нужно да се сравнявате с тях.

 

Неудобни обувки

Изборът на обувки за бягане е много важен. Те ще са вашият другар за дълго време и трябва да сте разумни в избора им. Не винаги най-скъпите модели са най-добрите.

 

Не спите достатъчно

Въпреки че времето никога не стига за всичко, не пренебрегвайте добрия сън. Той ви помага да се чувствате по-добре и съответно да тренирате по-пълноценно.

 

Източник: read4sport.com

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени