Шрифт:

Какво се случва в тялото ни, докато спим

Какво се случва в тялото ни, докато спим
17-01-2018 17:23

Сънят се състои от две коренно различни физиологически състояния – фаза на бързите движения но очите (REM) и фаза, при която такива липсват (NREM). Фазите на съня явно имат различни функции, но все още не е напълно ясно защо спим. Бебетата прекарват половината си време в REM, но при двегодишни деца времето на REM спада до четвърт. Затова се смята, че REM сънят не е особено важен за развитието на мозъка. При NREM съня мозъчната активност намалява и ако човек бъде събуден в този момент, може да е замаян и да не осъзнава всичко напълно.

1. Хипофиза
По време на NREM фазата хипофизата отделя хормон на растежа и пролактин. Той противодейства на допамина, за да не се будим лесно.

2. Уста
Произвеждате по-малко слюнка, а това намалява нуждата от преглъщане. Пет процента от възрастните скърцат със зъби насън, особено в ранните фази на съня.

3. Бели дробове
Мускулите на гърлото се отпускат и при вдишване въздушните пътища се стесняват. Това може да доведе до хъркане или до временно прекъсване на дишането за няколко секунди (сънна апнея).

4. Сърце
Докато човек спи, пулсът му се забавя с 10-30 удара в минута, кръвното налягане също пада. В мозъка постъпва по-малко кръв, повечето се насочва към мускулите.

5. От по-големия приток на кръв ръцете и краката се подуват леко. Докато сънувате, мускулите се парализират, но между сънищата човек може да промени позата си 35 пъти на нощ.

6. Пикочен мехур
Нивата на хормона вазопресин се повишават. Това намалява количеството урина, събираща се в пикочния мехур, два или три пъти в сравнение с обичайното дневно състояние.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени