Шрифт:

Тренировките подобряват работата на мозъка - дори да са 10 минути

Тренировките подобряват работата на мозъка - дори да са 10 минути
03-01-2018 12:46

Доказано е, че продължителните тренировки оказват благотворно влияние на работата на мозъка. Това не е изненада. Специалисти от университета в Западен Онтарио обаче смятат и друго – дори 10 минути физическо натоварване подобряват работата на мозъка, съобщава mediarelations.uwo.ca.

 

За експеримента са поканени млади и здрави хора. Едната група се е занимавала 10 минути с четене на списание, седейки. За същото време другата е въртяла педалите на велотренажор от умерено темпо до енергично.

 

След това всеки от участниците в двете групи е трябвало да изпълни когнитивно задание, за да се проверят областите на мозъка, които отговарят за вземането на решения.

 

Резултатите: хората от „спортната“ група са набрали повече точки от останалите. Въртелите тренажора са отговорили правилно на повече въпроси, а времето за техните отговори се е съкратило в сравнение с отговорите преди тренировката.

 

Имало е и случаи на подобрение на работата на мозъка с 14 процента, което според учените е значителен резултат. Те смятат, че тези данни могат да бъдат особено важни при разработката на лечение от слабоумие при възрастните хора, които не могат да изпълняват дълги физически упражнения.  

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени