Шрифт:

Оптимист или не?

Оптимист или не?
10-09-2017 16:32

Чували сме го хиляди пъти – мислете позитивно, гледайте на живота откъм светлата страна, чашата е пълна, щом в нея има две капки вода. Каквато е реалността, такава - оптимистите се чувстват по-добре в нея и са по-мотивирани да работят, за да я променят. Но можеш ли да избереш дали да бъдеш оптимист, или не?

 

Учени са стигнали до извода, че всъщност всеки е оптимист. Дори когато имаме тенденция да притесняваме за бъдещето, продължаваме да вярваме, че всичко ще се нареди по най-добрия начин.

 

„Винаги съм бил впечатлен как се променят възприятията на хората по отношение на щастието. Някои дни бъдещето ни изглежда светло и вълнуващо, а в други дни същото бъдещо събитие ни се струва стресиращо и плашещо – казва д-р Ед О’Брайън от Университета на Мичиган, цитиран от Daily Mail

 

Той и колегите му са открили, че онези от нас, които лесно генерират позитивни мисли, уверено предвиждат бъдещото си щастие. По-изненадващо, тези, които са склонни да си представят негативно развитие на ситуациите, всъщност не го очакват.

 

„Хората изглежда се опитват да отхвърлят с обяснението си наличието на лоши възможности, мислейки, че те няма наистина да се случат“, твърди психологът. 

 

В статия за авторитетното научно издание Psychological Science О’Брайън описва пет изследвания, които е провел, карайки участниците да отговарят на въпроси, които се отнасят до минали и евентуални бъдещи преживявания. 

 

„Колкото по-лесно е за хората да възстановят минали позитивни преживявания, толкова по-щастливи казват, че се чувстват“ .

„За сметка на това им е по-трудно да обяснят отсъствието на добри възможности. Липсата на добри събития в бъдещето ни кара да се чувстваме много по-зле, отколкото наличието на лоши.“

 

Предишни изследвания също сочат, че колкото по-лесно човек генерира позитивни минали преживявания, толкова по-щастлив е.

 

Източник: obekti.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018